Държавата, а не новорегистрирано дружество ще спасява по въздуха

Министерски съвет Кризисен щаб Христо Алексиев

“Не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да спасява по въздуха. Тази дейност, която е свързана с живота и здравето на хората, ще бъде извършвана от държавата – от правителствения отряд, а не от от търговска структура.”

Това обяви след края на заседанието на Министерския съвет служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Той не назова кое дружество има предвид, но при последвалите въпроси от страна на журналистите стана ясно, че това е „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД.

Транспортният министър обясни, че решението е взето след сериозни анализи, които са показали, че правителственият авиоотряд има опит не само в извършването на полети, но и разполага с много добра изградена логистика.

„Нямаме повече време за губене – спешната помощ по въздуха е абсолютен държавен приоритет и държавата изцяло ще поеме ангажимент за нея. Тя ще бъде абсолютно безплатна за всеки български гражданин. Така ще осигурим  по-бърза реализация на проекта ХЕМС – системата за въздушна медицинска помощ.

С всички предприети стъпки от страна на различните институции – от Министерството на здравеопазването, от Министерството на транспорта, от Министерството на отбраната и от Министерството на вътрешните работи – имат амбицията още до средата на 2023 г. България да има ХЕМС – спешна медицинска помощ по въздуха, обясни Алексиев.

Той обърна внимание, че е важно да се знае, че изпълнението на услугата ХЕМС не е само закупуване и доставка на хеликоптери, но и много сложна логистика, с обособяване на хеликоптерни площадки и обучение на летателен състав – все неща, които могат да се реализират с участието на всички държавни структури, но не могат да бъдат поверени на едно новосъздадено търговско дружество.

На въпрос дали „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД ще продължи да работи, министър Алексиев не отговори конкретно. Той обясни, че са поканили всички техни експерти – цялата специализирана администрация като пилоти и техници да работят към правителствения авиоотряд, за да не се загуби капацитетът им.

“България Хели Мед Сървиз” са привлекли някои доста квалифицирани пилоти, които са поканени да се присъединят към авиоотряда, в който също има много добри хеликоптерни летци, изпълнявали подобни полети с болни хора. Тяхното лицензиране трябва да бъде надградено, но това става много по-лесно, когато имаш подготвени пилоти, изпълнявали подобни полети”, обясни Алексиев.

Министърът на транспорта посочи, че няма нужда да има дублиране – няма нужда от два авиационни оператора, защото за тях ще се плаща с парите на данъкоплатците.

“Все пак, когато става въпрос за дейности, които се финансират от държавата, трябва да търсим най-ефективния модел”, продължи Христо Алексиев.

Той упрекна последното редовно правителство, че не е направило нищо за осигуряването на спешната медицинска помощ по въздуха. 

Алексиев припомни, че през юли 2022 г., в края на мандата си, кабинетът “Петков” създал дружеството „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, като допусна, че това вероятно е станало с определени хора, близки до него, за да ги уреди на позиции в борд.

“Дадох достатъчно време на това дружество да се организира, но нямаше резултат. И заради това направихме необходимите анализи и преценихме, че медицинската помощ по въздуха трябва да бъде приоритет на държавата и да се изпълнява от държавна структура с опит”, отново повтори Алексиев.

На въпрос къде ще кацат хеликоптерите, транспортният министър отговори, че са обсъждани няколко площадки – в София, в района на Безмер, в “Чайка” до Варна, както и в Долна Митрополия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *