Общините имат проблем с методиката за индексация на договорите

НСОРБ

Общините имат проблем с методиката за индексация на договорите за строителство. Имат проблеми и с финансиране на изпълнението на проектите. Това стана ясно от проучване по темата след кметове.

До този момент няма подписан анекс с изпълнител по договорите на Столината община, но имат уверението на ресорните министерства и управляващите органи по оперативните програми, че това ще се случи, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

“При най-старите договори, които са сключвани 2020-2021 година, там увеличението стига до 70%. В повечето случаи стига до 50%. Ние можем да дадем само 15, както и управляващите органи по оперативните програми дават 15. Имаме право, за да съм коректна, да дофинансираме. Право имаме, но нямаме средства. Затова и всички колеги, всички общини, поставят въпроса и по двата начина. Едното е самата методика, и другото е налично финансиране”, обясни тя.

Кметът на Кърджали Хасан Азис потвърди липсата на ефект до момента.

“На този етап няма кмет, който да се е похвалил с това, че има ефективна, работеща методика за индексация. Второ, методиката за индексация ни дава граница в рамките на по 15% – недостатъчно от гледна точка на реалната инвестиция, която надскача 30-те процента и въпросът е ако 15% са осигурени от Централния бюджет, другите 15-20 процента явно остават за сметка на местните бюджети. Ние нямаме пари за реализацията на проектите. Ако говорим за проекти, финансирани с европейски средства, пък това подлага на риск самото изпълнение, самото отчитане и в последствие – връщане на пари”, разясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST