Прокуратурата пак оплака спецправосъдието

Прокуратура Сийка Милева

Устата на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева за пореден път изплака мъката си от закриването на специалното правосъдие. Това довело до спад в разкриването на организираните престъпни групи (ОПГ) в страната, е изводът на говорителят на главния прокурор.

Милева изтъкна, че през 2021 г. осъдените лица за участие в ОПГ са били 145, а през 2022 г. техният брой е спаднал едва до 62. Според нея тази тенденция се очаква да продължи в резултат от неефективните решения, взети от депутатите от миналите парламенти.

Актуалното в последните години каналджийство обаче за Милева изглежда не е организирана престъпност. Според изнесените от нея данни за периода от 2019 до 2022 г. прокуратурата е регистрирала драстично увеличение на делата за престъпления, свързани с този вид престъпност. На практика това означава, че има ръст на делата срещу организираната престъпност, тъй като трафика на нелегални бежанци не е дело на случайно преминаващи по граничната бразда люде. И изисква добра организация, характерна и за останалите деяния на организираната престъпност.

По думите на Милева делата през 2019 г. са били 670, през 2021 г. стигат до 1773, а през миналата година те вече са 2626. За този период се наблюдава и повишаване на броя на обвинителните актове – 581 през 2022 г., като оправданите лица през 2022 г. са едва три.

Милева съобщи, че задържаният в Гърция Валентин Христов по случая „Локорско”се е съгласил да бъде екстрадиран и съден у нас, но това зависи от гръцките власти. Тя даде и подробности за другия задържан във вързка със случая Виктор Кузмов, който преди 2015 г. е многократно осъждан, предимно за шофиране без книжка. По-късно той е получил присъда от пет месеца затвор за каналджийство. По време на досъдебното производство е бил задържан под стража и времето, прекарано в ареста, трябвало да се приспадне от присъдата. Така реално Кузмов прекарал в затвора около месец и половина. След като излязъл, сключил ново споразумение с прокуратурата по друго, вече образувано досъдебно производство. Двете наложени му наказания са кумулирани и той изтърпяла по-сериозната присъда, поясни Милева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *