ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Войната може да отнеме 4% от БВП на Германия до края на 2023 г.

бвп

Германия може да загуби поне 4% от БВП до края на 2023 г. заради специалната операция на Русия в Украйна. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на съобщението на ръководителя на Германската търговско-промишлена камара Петер Адриан.

„Украинският конфликт през тази година ще струва на Германия 160 милиарда евро. Можем да кажем, че тази цифра е 4% от БВП на страната“, каза Адриан.

Според него спадът на БВП на жител на Германия може да бъде поне €2000. Всичко това се дължи на факта, че Германия е индустриална страна, тоест основната част от икономиката е обвързана с индустрията. А с рязкото покачване на цените на енергията индустрията е в беда.

Изданието отбелязва, че прогнозите за БВП на Германия за 2023 и 2024 г. не са оптимистични и са дори по-ниски, отколкото в много други страни.

На 21 февруари Rheinische Post, позовавайки се на извадки от доклад на Германския икономически институт (IW), написа, че ситуацията в Украйна е струвала на света 1,6 трилиона долара през 2022 г. Според Майкъл Гремлинген, автор на доклада, икономическите показатели през 2022 г. са се оказали с $1600 млрд. по-ниски, отколкото биха били без руската спецоперация в Украйна.

Преди това президентът на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер заяви, че Германия е загубила 100 милиарда евро миналата година поради руската военна операция в Украйна и свързаното с това увеличение на разходите за електроенергия в Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст