ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След дълго мъдруване, аварийните ремонти на “Ясна поляна” поскъпнаха с над 50 на сто

Правителството отпусна над 23.5 млн. лв. за обезпечаването на водоснабдяването на Южното Черноморие

Правителството тази седмица най-сетне развърза кесията.  Кабинетът отпусна над 23.5 млн. лв. за ремонт на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“. Повече от два месеца бяха необходими на министрите  да вземат окончателното си решение за неотложния ремонт.

Административното размотаване отне доволно дълъг период от време независимо от факта, че съоръжението въведено в експлоатация в далечната 1974 г. постави под заплаха голяма част от Южното ни Черноморие още в началото на декември миналата година , когато беше обявено бедствено положение за целия регион, поради пропадналата конструкция и изваждането от строя на няколко клетки в него.

Още тогава областният управител на Бургас –  проф. Мария Нейкова настоя служебното правителство да намери решения за минимизиране последиците от лошото техническо и експлоатационно състояние на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна.

Неотложността за това беше аргументирана ,

съвсем ясно – да се защити максимално общественият интерес и да бъде спасен туристическият сезон за общините Созопол, Приморско, Царево и Средец.

В началото на този месец от Министерството на регионалното развитие и благоустройство съобщиха, че започва спешно укрепване на пречиствателната станция за питейни води, която водоснабдява населените места южно от Бургас. Проверка на „Български ВиК холдинг“ ЕАД на място за пореден път беше доказала, това което за населението тук е ясно от години –  че станцията е в изключително тежко аварийно състояние.

В “тематичната” работна срещата при регионалния министър Иван Шишков взеха участие зам.-министър Николай Шушков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, народните представители от област Бургас Жечо Станков, Петър Кънев, арх. Виолета Комитова, Андрей Рунчев, Богомил Петков, Борис Даладжов, Димитър Найденов, Ешереф Ешереф и Константин Бачийски, както и Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол, Иван Петков – кмет на община Средец, Васил Едрев – кмет на община Айтос, Марин Димов – зам.-кмет на община Царево, Петко Гечев – зам.-кмет на община Приморско, Ирена Георгиева – изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, инж. Десислава Паунова – член на УС на АПИ и ръководството на “ВиК – Бургас”.

Магистралният извод, който беше изведен на въпросната среща, е… вехт като смъртта (за кой ли път):

време за повече размотаване няма!

Министър Шишков обеща в спешен порядък да бъде направен анализ точно колко средства са необходими за спешно укрепване на авариралите съоръжения в станцията, за да може да се кандидатства за тях пред Министерския съвет.

Също в „авариен“ порядък трябваше да е готово и техническото задание за ремонта. Веднага след това документите трябваше да бъдат предоставени на областния управител на Бургас, който да проведе процедурите за избор на изпълнител чрез пряко договаряне – предвид аварийната и спешна ситуация.

Според министър Шишков, по предварителни изчисления ставаше въпрос за около 15 млн. лв., които трябваше да стигнат освен за укрепването, но и за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности.

Предвиждаше се укрепването на авариралите басейни да отнеме около два месеца, а цялостните ремонтни дейности да приключат до началото на активния летен туристически сезон – около 15 юни.

В този диапазон бяха и предвижданията на областния управител проф. Мария Нейкова

Очевидно обаче

всички тези сметки са се оказали правени без кръчмар,

тъй като сумата, която сега гласува кабинетът, е по-голяма с повече от 50 на сто.

На 21 февруари – ден преди редовното си заседание в сряда – Министерският съвет приема заветното Решение № 134 – „ЗА одобряване на финансиране за реализиране на обект „аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на пспв „ясна поляна“ и на обект „временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „Ясна поляна“.

С въпросния подзаконов нормативен акт правителството „одобрява финансиране в размер 23 552 300 лв. за реализиране на обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ и на обект „Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „Ясна поляна“ от областния управител на област Бургас...”

Какво е наложило това сериозно оскъпяване на ремонта засега не е много ясно.

Може би това се е случило заради обещанията на регионалния министър, който в началото на месеца обяви, че паралелно с аварийните ремонти ще се работи и за изграждане на съвсем нова пречиствателната станция.

Той пое ангажимента ,

отстраняването на проблема да бъде най-приоритетния въпрос

в следващите месеци.

Не е ясно и още нещо: кой, кога и по какъв начин най-сетне ще “помоли” ръководството на “ВиК – Бургас” да обясни кой, кога и по какви причини е защо е било допуснато станцията да стигне до това катастрофално състояние и да се стигне  до сегашната критична ситуация.

Още повече, че лъсна и факта, че

Созопол може да получава вода и от деривация „Камчия“,

но всички останали населени места на юг разчитат единствено на вода от язовир „Ясна поляна“.

Но както знаем у нас нещата се решават само тогава когато ножът опре до кокала. Все още няма решение и за това каква е ситуацията за още два язовира  – „Порой“ и „Ахелой“, които трябваше да се ползват за алтернативно водоснабдяване на Бургас и региона, за които стана ясно че са били  дадени пари от бюджета предварително, без проектна документация и без анализ дали водата става за питейно водоснабдяване. На този етап обаче в тези водни обекти са извършени само частични ремонти на стените, доставени са тръби, които стоят в полето, но няма проектна готовност, съобщи преди врече министър Шишков.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст