ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Любомир Христов: България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е готова

“Контрапродуктивно и неудачно е да се определят произволни дати за влизане на България в еврозоната. България трябва да се присъедини тогава, когато икономиката й е готова да поеме конкурентния натиск и да функционира в еврозоната. Според анализа на БНБ България не е готова и няма да бъде готова и към 1 януари 2025 година. Анализът на БНБ показва, че нито една страна член на еврозоната не е била по-далече от равнището на еврозоната, колкото е България”. 

Това каза пред БНР финансистът Любомир Христов, бивш главен икономист и член на УС на БНБ. 

И цитира студия на трима професори от университета в Пирея, които са оценили влизането на Гърция в еврозоната като катастрофа за страната.

“В хода на подготовката на Гърция за влизане в еврозоната не се е провел дебат дали е полезно да се отложи влизането. Не се е провел професионален разговор за това какви политики трябва да се следват и има ли някакво изискване за промяна на поведението. В Гърция се е говорело много за номиналните критерии – инфлация, бюджетен дефицит, дълг, а са се пренебрегвали реалните критерии, реалната конвергенция. Преекспонирали са се очакваните ползи и са се неглижирали рисковете. Политическата система на Гърция се е характеризирала с клиентелизъм и корупция. Ако правим същото, което са правили гърците, можем ли да очакваме различни резултати?”, попита Христов. 

Финансистът допълни, че разумна икономическа политика и финансово поведение са важни в период от време, и то дълъг, защото еврозоната има вход, но няма изход. 

“Трябва да се мисли какви биха били последиците за България не на следващия ден или на следващата година, а за предстоящите 5-10-15 години”, каза още той. 

По думите му въпросът за влизането в еврозоната не е геостратегически и посочи, че ако е вряно, че приемането на еврото е геополитическа клетва, то къде се намират Чехия, Дания и Швеция с техните крони или Полша с нейните злоти? 

“Полша путинистка страна ли е?! Да не говорим абсурди! По примера на тези страни виждаме, че геополитическите решения и паричният режим на една страна са два съвършено различни въпроса”, подчерта Любомир Христов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст