ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Даниел Лорер: Коалиция “Има как” застава срещу модела “Тук е така”

Даниел Лорер

 Отново удря часът на спин докторите. Спин доктор не е понятие от медицината, не е и от рок музиката. От политологията е. Те са публични пропагнадатори, които – за разлика от класическите пиари – използват лъжливи, измамни и силно манипулативни методи. А задачата им е да извъртат събитията и ситуациите по начин, полезен единствено за възложителя им. Без скрупули, без задръжки. Така че изборите идват, а спин докторите пак са по местата си.

Г-н Лорер, според някои сигнали от вашия лагер, коалиция ПП-ДБ няма желание да се възползва в предизборната кампания от супер асото „Магнитски“. Защо? Противниците ви от статуквото извлякоха максимални дивиденти от незначителни казуси като „Джемкорп“ и „Нексо“ и благодарение на тях печелеха в социологията. Не подценявате ли тежестта на федералния закон?

– Борбата за по-добра България е по-трудна и по-дълга, отколкото си я представяхме, когато започнахме с „Продължаваме промяната“. Затова на тези избори отиваме заедно с „Демократична България“. И имаме чудесно име на кампанията – „Има как“. Има как България да стане държава, в която икономиката се развива и в която няма рекет и отнемане на бизнеси. Има как България да стане държава, в която лекарите са заплатени адекватно, за да не заминават за Германия. А децата ни да получават правилни знания и критично мислене за света, защото възнаграждението на учителите им е достойно. Дадохме примери, че и в редовно, и в служебно правителство това има как да се случи. За съжаление има как България да си остане на опашката в Европа – ако продължим по предишния път.

Вижте цялото видео от интервюто с Даниел Лорер:

Българските граждани са обръгнали на какви ли не политически обещания, позитивната нагласа е девалвирала – за сметка на скандала, а предизборните кошници обикновено са фалшиви. Как ще преборите тези нагласи?

– Даваме си ясна представа за тези нагласи и затова продължаваме да обясняваме, че ако думите рушат, ние ще градим. Но, за да се насложи в съзнанието на хората, това отнема време.

Спин докторите на статуквото обаче налагат точно обратното клише – че сте аматьори и разрушители. Как ще то счупите?

– Спин докторите ще се престараят на тези избори. Особено с темата референдуми и насаждането на екзистенциален страх у българите за много важни неща. С референдума за еврото плашат хората с невиждана инфлация. Нищо, че истината е друга – страхотната инфлация започна преди евентуалното влизане еврозоната. Еврото е добро за бизнеса, защото дава стабилност. Добро е и за домакинствата, защото ще предложи заеми на стабилни и ниски европейски лихви.

То е билет и за А групата на Европейския съюз.

– Да. А това ще намали политическия и икономически риск у нас. За сметка на това, спин докторите продават на хората евтини тези за поскъпване. Няма да има поскъпване, защото не само доходите, но и цените ще бъдат разделени точно на две.

В тази връзка, в предизборната ви концепция влиза ли изясняването и популяризирането на примера, по който еврото бе въведено в Хърватия – замениха куната с евро и отчетоха инфлация от 0.01 на сто?

– Това е истината и тя постепенно ще стане достояние на всеки. А същите сили, които у нас пречат на еврото, разказват легенди за ценови катастрофи в Хърватска. За мен много по-страшна е другата алтернатива – всички знаем какво се случи последния път, когато България е имала независима фискална и монетарна политика през 1996-1997 г. и спестяванията на нашите родители бяха ограбени. Това е истински тревожното. Валутният борд трябва да приключи с приемане на еврото, за да сме спокойни за парите си в банките. Ще наблягаме на тази тема по време на кампанията. По отношение на „Магнитски“. Наложи се отново американското правосъдие да покаже, че нашето правосъдие не работи. Освен че е вземал пари от хазартния бизнес, финансовият министър на ГЕРБ е съдействал за промяна на закони с цел облагодетелстване. На всички в ГЕРБ е ясна веригата, по която това се е случвало.

Явно по тази причина бившият депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която при управлението на Бойко Борисов бе председател на парламентарната бюджетна комисия, също бе привикана на разпит от МВР.

– Веригата е пределно ясна: тя върви първо нагоре, а после надолу – към парламента. Жълтият картон „Магнитски“ няма да се разчете от всички избиратели на ГЕРБ, защото те си имат своята история. Но в самата партия ГЕРБ той поражда огромно напрежение. И аз вярвам, че там постепенно ще започне избистряне на крилата: едното – което ще иска някакво добро бъдеще за България, и другото – крилото „Магнитски“ – което ще иска нещата да продължат по стария начин. Това скоро ще излезе наяве и коалицията „Има как“ ще спечели изборите.

Имате ли ясна представа що за типаж е избирателят на ГЕРБ, на когото нищо не може да му повлияе – нито кюлчета в чекмеджето, нито американските федерални закони за корумпирани персони, нито фактите за прокарване на руски интереси?

– Далеч съм от мисълта, че партия ГЕРБ е изцяло клиентелистка. Да, там има кръг от клиентелистки фирми, но има и много хора, които са убедени, че ГЕРБ е била най-доброто решение за политиката в България като някакъв противовес на НДСВ, на БСП и – донякъде – на ДПС. Тези хора смятат, че ГЕРБ символизира принципа „Тук е така!“ и това е най-хубавото, което сме направили до момента. Днес ПП и ДБ казват „Има как да бъдем много, много по-добре!“ Просто трябва да се освободим от робския си начин на мислене.

Не сте ли заложили капан на самите себе си с мотото „Има как“? На въпросът „Какво?“ може да отговори всеки, но въпросът „Как?“ е най-сложния. Как точно ще стане всичко, за което говорите – с какви инструменти и ресурси, с какво темпо и в каква последователност?

– Това ще бъде предмет на предизборната програма, която коалиция ПП-ДБ ще публикува съвсем скоро. У нас има толкова базови неща за ремонтиране, че едва ли ще има някакви изненади. В основата на всичко, за да се възвърне доверието, е реформата на правосъдната система. Докато има обвинение, което може да избира кого да обвини и кого не, няма да има нито икономическа, нито гражданска, нито лична сигурност. На ГЕРБ това им е ясно от 2009 година. И Европа отдавна е казала как това да се случи. Всевластието и безконтролността на прокуратурата са коренът на нашите проблеми. Нито един европеец, например, не може да проумее, че в България пътищата са строени незаконно.

Но Бърнайс напомня, че в предизборни ситуации ирационалното работи повече от рационалното. Ще се съобразите ли с това или ще пробвате да го преодолеете?

– Говорим за надежда. И за изграждане на една нова България. Хората трябва да видят, че има как това да се случи и има кой да го направи, ако получим тяхното доверие. Това ще бъде мисията ни на тези избори.

В шахмата жертвата на фигури срещу по-добра позиция се нарича гамбит. Вие пожертвахте Христанов и Дунчев, а получихте Божанков. Тази „трампа“ носи ли ви позиционно предимство?

– В никакъв случай не бих представил това като размяна. И г-н Христанов, и г-н Дунчев са изключителни професионалисти в собствените си сфери. А и са хора на каузите. Г-н Христанов водеше битката за ГКПП “Капитан Андреево“, където стана ясно защо не сме в Шенген. Г-н Дунчев пък е изключително изявен природозащитник, а борбата му за горите е легендарна. Въпросът е доколко в политически контекст могат да се съвместят каузите с общата нужда от изграждане на по-голяма политическа сила.

Докъде ще доведе конфликтът между каузи и листи? Явно трябва да се играе танго с крачки и напред, и назад, и встрани.

– Тангото е хубав пример. И той показва, че за този танц са необходими двама. А в нашия случай сме шест партии в две коалиции.

Кой ще води листата на ПП-ДБ в София област, която стана повод за скандала с Александър Дунчев? Човек от ПП или от ДБ?

– Цялостното разпределение на водачите е обект на предизборно споразумение между ПП и ДБ. София област ще се води от „Демократична България“.

 А не е ли по-добре първо да се огледат качествата на отделните кандидати и после да се определя чий представител коя листа да оглави? Не се ли повтаря по този начин признатата от Кирил Петков грешка с „партийното“ разпределение на министерствата в Четворната коалиция? Сега към партийно парцелиране на листи ли се върви?

– Листите няма да бъдат парцелирани отчасти. И по тази причина във всяка листа ще има представители и на двете коалиции.

Проблемът очевидно са водачите на листи.

– Това е символична позиция. Едно светло лице носи огромна електорална тежест, дори да не е водач на листа.

Но светлото лице основателно ще попита „Защо не е водач, щом е толкова светло?“

– Това е въпросът, който на тези избори искаме да оставим леко назад. Защото голямата идея на силите за промяна е малко над личното.

Ще се стигне ли до взаимен компромис с Дунчев за оставането му в листата на ПП-ДБ в София област?

– Емоциите са силно разгорещени, но темата ще намери решението си, когато нещата улегнат. Както казах, Дунчев е изключителен професионалист. Веднъж взето, коалиционното решение за водачите на листи няма да бъде променено.

„Демократична България“ толкова много ли държи да има свой водач в конфликтната листа, вместо да подкрепи специалиста Дунчев?

– Това са детайли от кухнята, които не мога да коментирам. Медиите не са място място, където да разменяме мнения и ултиматуми помежду си.

Приповдигнат ли беше г-н Кирил Петков, когато заяви, че очаквате над 121 депутатски места в следващия парламент?

– Това е част от нашия несекващ оптимизъм.

Понякога оптимизмът се смесва с наивността.

– Нямаме нищо против да ни смятат за политически наивни. Важното е гласоподавателите да разберат, че го правим с чисто сърце и с добро желание България да стане по-добро място.

Обявихте подкрепа за коалицията ПП-ДБ от страна на над 50 граждански организации. Припокрива ли се това с модела на някогашната коалиция „Обединени демократични сили“ (ОДС), или търсите нова формула?

– Докато формулата на ОДС беше изцяло политическа, сега ние разделяме модела на политическо обединение между ПП и ДБ и по-широко обединение с неправителствени организации, които подкрепят нашите каузи.

Ваши зложелатели смятат, че сте успели хора и сте временно в политиката. Какво отговаряте?

– Нямаше изобщо да сме в политиката, ако материалният интерес беше водещ за нас. Вече е ясно, че „Промяната“ не е тук за два или три предсрочни вота, а да бъде фактор в българската политика дълго време.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст