ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Медиана: ГЕРБ водят на изборите, шест партии влизат в парламента

медиана проучване

Мнозинството българи са против въоръжаване на Украйна, против еврото и очакват влошаване на икономическото си положение, показва проучването на “Медиана”

Ако сега бъдат проведени парламентарните избори, те ще бъдат спечелени от ГЕРБ-СДС, а в парламента ще намерят място шест формации. Това показва проучване на агенция “Медиана” на политическите нагласи в момента, проведено в периода 19-24 февруари 2023 г. с участието на 973 пълнолетни граждани, представително за населението на страната.

РУМЕН РАДЕВ49
БОЙКО БОРИСОВ26
МАЯ МАНОЛОВА20
КОСТАДИН КОСТАДИНОВ20
СТЕФАН ЯНЕВ19
КОРНЕЛИЯ НИНОВА17
КИРИЛ ПЕТКОВ16
АСЕН ВАСИЛЕВ13
МУСТАФА КАРАДАЙЪ13
ХРИСТО ИВАНОВ13
СЛАВИ ТРИФОНОВ12
КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ10
АТАНАС АТАНАСОВ7
 СТАНИМИР ИЛЧЕВ2

Агенцията уточнява, че става въпрос за нагласите на избирателите към 25 февруари и те може да се променят в хода на предизборната кампания. Към момента 20 процента от избирателите заявяват, че не са твърдо дали ще гласуват и за кого. Това означава голям процент колебаещи се, което може да промени нагласите във всеки един момент.

На въпрос “Ако днес имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?”, 24.6 процента от запитаните отговарят ГЕРБ-СДС. Коалицията „Продължаваме Промяната-Демократична България“ е с 22.7 процента, „Възраждане“ е на трето място с 12.5 на сто от заявилите, че ще гласуват. Следват ДПС със 11.3 процента, БСП – 8.9 на сто и „Български възход“ с 4.5 процента. Коалиция „Левицата“ събира 3.5 процента от отговорите на хората, решили да отидат до урните, а „Има такъв народ“ – 3.1 процента. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 6.1 на сто от запитаните. Допитването на „Медиана“ показва, че към момента бариерата за влизане в парламента преминават шест формации. Според социолозите „Левицата“ и „Има такъв народ“ имат шанс да прехвърлят четирите процента.

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Общо 49 процента от запитаните одобряват президента Румен Радев като добър политик. Той е следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 26 процента положителни оценки. Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Мая Манолова, лидер на „Изправи се.БГ“ получават по 20 процента доверие. Следва лидерът на „Български възход“ Стефан Янев със 19 на сто, а председателят на БСП Корнелия Нинова получава 17 процента одобрение.

Изследването регистрира подчертан песимизъм, породен от удара върху материалния стандарт на живот на голяма част от домакинствата. Над 60% отчитат влошаване на материалното си положение в последната година, като мнозинството посочват, че в последните месеци им се налага да пестят от задоволяването на основни потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец, коментират социолозите.

Общо 59 процента от запитаните очакват влошаване на ситуацията в държавата в следващата една година. Едва седем процента вярват, че ще има подобрение.

На въпрос дали България трябва да предоставя оръжие на Украйна, 60 процента от запитаните отговарят с „не“, 19 на сто дават положителен отговор, а 21 процента не могат да преценят.

По отношение на въвеждането на еврото, 59 процента смятат, че страната ни не трябва да влиза в еврозоната през 2024 година, за 17 процента това е правилен ход, а 24 на сто не могат да преценят, показва проучването на “Медиана”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст