ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преброяването от 2021 г. променя броя на депутатите от районите

депутати

Общо шест града ще имат по един депутат по-малко, които отиват в София, Пловдив и Варна

Макар и с малко закъснение, преброяването от 2021 г. промени броя на депутатите, които различните градове и села изпращат в София. Той вече е свързан с броя на хората, които живеят в съответните многомандатни райони.

Общо шест града ще изпратят с по един народен представител по-малко депутати в сравнение с последните 10 години, съобщава NOVA. Това са градовете, в които националната статистика е отчела, че живеят по-малко хора, отколкото при предишното преброяване през 2011-а. И така с депутат по-малко ще са Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Освободени позиции (по една) отиват към Варна, Пловдив и 24-ти район в София. Рекордьор се оказва столичният 23 МИР – това и досега беше най-големият избирателен район, а сега от 16 депутатите, избрани от там, вече ще са 19.

Оказва се обаче, че хората и в градовете, които губят депутати, и в тези, които печелят допълнителни народни избраници, не са съвсем сигурни дали след влизането в парламента представителите им ще се сещат за тях.

Данните от преброяването трябваше да променят математиката на вота още при предишните избори. Националната статистика обаче не ги отчете навреме и така новата бройка депутати, които всеки регион ще изпраща, влиза в сила на 2 април и ще важи 10 години до следващото преброяване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст