ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ са наложили санкции срещу 80% от руския банков сектор

Централна банка на Русия

Администрацията на Съединените щати е наложила санкции срещу 80 на сто от руския банков сектор, около 2400 физически и юридически лица са попаднали под американски ограничения от началото на войната в Украйна. Това съобщи Министерството на финансите на САЩ.

“Повече от 80 на сто от руския банков сектор по отношение на активите са под санкции на САЩ, включително 10-те най-големи руски банки”, се казва в документа, който предоставя статистика за ограниченията срещу Руската федерация от началото на войната през февруари миналата година. Според Министерството на финансите на САЩ “повече от 1000 чуждестранни компании са преустановили или ограничили дейността си в Русия” оттогава досега.

През изминалата година Държавният департамент на САЩ и Министерството на финансите на САЩ поставиха в черен списък повече от 200 лица от Европа, Африка и Азия, които оказват помощ на Руската федерация за “заобикаляне на санкциите”. Американският департамент наложи санкции на почти една пета от финансовия сектор на Беларус. Освен това от 24 февруари миналата година под ограниченията на ведомството са попаднали около 115 кораба и 19 самолета.

Министерството е публикувало 68 общи лицензии с освобождаване от санкции и е променило 40 документа от този вид.

Високопоставени представители на Министерството на финансите са направили повече от 80 пътувания до 31 страни, за да “координират действията по международните санкции” срещу Русия. Международната работна група за РЕПО (Руски елити, подставени лица и олигарси – западен многостранен орган, ангажиран с претърсване и изземване на свързано с Русия имущество въз основа на санкции) е замразила активите на Руската централна банка на Руската федерация в размер на около 300 млрд. долара. Групата също така “блокира или замрази активи на руснаци, които попаднаха под санкции, за десетки милиарди долари”. REPO “арестува, блокира или замрази елитни недвижими имоти, луксозни стоки” на руснаци за няколко милиарда долара. Тази група включва министерствата на правосъдието и финансите на Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, както и представители на Европейската комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст