ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Крум Зарков: Няма как да правим едно за Европа, а друго за себе си

Крум Зарков

В един и същи ден – петък, 17 февруари – сякаш в пълен синхрон вратите за еврозоната и шенгенското пространство се затръшнаха под носа ни. За неопределено, но уж близко бъдеще. Зад затръшнатите врати се извисява силуетът на снишеното върховенство на закона. Корупция на граници, корупция от граници до граници, корупция без граници. А светлина засега идва единствено от страниците на многотомното вече издание „Магнитски“, изобилстващо с български герои.

– Г-н Зарков, неприемането на нужните закони (включително лобистката добавка “Лев инс”) и инфлацията отложиха за неясен период влизането ни в еврозоната. Кой продаде мача?

– Трябва да направим разграничение между проблемите с Шенген и еврозоната.

Трагедията с мигрантите от миналия петък не затръшна ли и тази врата?

– Не мисля. Освен това, тези врати не са заключени завинаги. Но и в двата случая рисковите причини са неприети закони. Иначе драми с мигранти се случват в цяла Европа. Но всеки такъв инцидент може да бъде използван като аргумент от държавите, които не ни искат в Шенген.

Вижте цялото видео от интервюто с Крум Зарков:

Но корените на тези проблеми не опират ли пак до върховенството на закона?

– Така е. Последното Народно събрание не прие необходимите нормативни актове – нито за върховенството на закона, оттам и за НПВУ, нито нужните за еврозоната. Четири закона трябваше да бъдат приети, за да можем да подадем т. нар. конвергентен доклад, който на практика представлява покана за проверка на изпълнените критерии. Когато не сме ги изпълнили, изпращането на доклада е безсмислено.

Един от четирите – Законопроектът за БНБ, който трябва да разпише правомощията на централната банка при приеме еврото, изобщо не е бил входиран в НС.

– Той беше подготвен и щеше да бъде внесен в НС. Министърът на финансите имаше сериозна подготовка.

Но с него депутатите си имат оправдание.

– Търсим ли оправдания, винаги ще ги намерим. Има обаче и нещо хубаво в тази ситуации – грешката на 48-ото НС бързо може да бъде поправена още през април.

Само че, според министър Велкова, най-ранната възможна дата за приемане на еврото вече е 1 юли 2024 година. Докато икономистът Николай Василев смята, че един сръчен редовен кабинет би могъл да спази първоначалната желана дата – 1 януари 2024 година. Реалистично ли е това?

– Не ми се струва реалистично. Но важното е да разберем, че тези реформи са нужни преди всичко на нас самите, защото отпушват по-нататъшния процес на интеграция в Европа. Няма как да правим едно за Европа, а друго за себе си.

Казахме, че зад затръшнатите врати прозира силуета на ниското върховенство на закона у нас.

– Метафората е достатъчно силна. Но нека си дадем сметка за трудността на задачата. Да вземем прочутия Кодекс за застраховането, в който катастрофира законодателната амбиция за приемане на законите за еврозоната. Не беше Костадин Костадинов, който е ясно, че е против, не беше някой друг евроскептик, скочи целият застрахователен сектор. На всяка стъпка следва отпор, свързан с определени интереси. Затова Николай Василев е казал, че едно редовно правителство с политическо мнозинство зад гърба си може по-лесно да преодолява препятствията, отколкото едно служебно правителство.

Какъв е послесловът от третия списък “Магнитски”? Вие имахте привилегията да говорите на четири очи с Джеймс О’ Брайън, който долетя светкавично от САЩ веднага след публикуването на списъка. Остана ли някакъв скрит подтекст?

– При всички случай България е важна за САЩ държава. От разговорите ми с Джим О’ Брайън останах с впечатлението, че те не гледат на нас лековато, а като на стратегически партньор. А между стратегически партньори е нормално информации за незаконосъобразни поведения на различни лица да бъдат споделяни. Зад санкциите “Магнитски” стои разбирането на американската държава, че България не разполага с достатъчно ефективна система за противодействие на престъпността. И че САЩ нямат доверие в нашите органи, които трябва да се занимават с тези проблеми. Затова употребяват техен собствен инструмент – глобалният закон “Магнитски”. Същото направи и Великобритания.

Но от ръководители в прокуратурата чухме, че списъкът със санкционирани по “Магнитски” нараствал благодарение на добрата им работа.

– Това е нелепо. Как да го коментирам? Ако беше така, действията на американците щяха да минат по линията на правна помощ.

След като правосъдната ни система е в такъв траен ступор, не е ли време институционалният и граждански натиск да се усилят?

– Искрено се надявам да се е разбрало, че така повече не може да продължава. Не са само санкциите “Магнитски”. Трябва да си дадем сметка какво плащаме, скатавайки се от необходимите промени в правосъдната сфера: мониторингови механизми, които влияят на влизането ни в Шенген, което пък влияе на инвеститори и търговци, на всеки един българин, независимо къде живее. И това защо? Защото нямаме воля да приемем няколко закона и след това още воля да ги приложим. Не е тайна, че рибата се вмирисва откъм главата. Корупцията трябва да се бори откъм високите етажи на властта. Ако там няма корупционни пробиви, надолу веригата ще разбере сигнала. Затова ни трябва нова, ефективна антикорупционна комисия, която да разследва високите етажи, които биха могли да влияят на разследване върху себе си. Същата логика прилагаме и на главния прокурор, със закона, който предвижда механизъм за негово разследване. В този закон се съдържат и предпоставки за по-ефективен наказателен процес, включително по-голяма роля на жертвите на престъпления, за да могат те да упражняват този натиск, за който говорите, в рамките на самия процес. Това ще свали от гърба на България над 70 осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека.

Ако следващият парламент също не излъчи редовно правителство, съществува вероятност служебни кабинети да управляват в необозримо бъдеще. Какви шансове има правосъдната реформа, в отсъствие на редовно правителство?

– Това, което със сигурност ще направим ние е, че същият законопроект отново ще бъде одобрен от МС и ще се озове на депутатските банки, когато бъде свикано 49-ото Народно събрание. Чух ангажимента в тази посока на ПП и ДБ, чух и лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов, който също обеща промени. За мен не е важно кой пръв ще внесе законопроекта, а той да намери реално мнозинство.

Говорите за сериозно мнозинство в НС, но битува мнението, че едно отваряне на конституцията крие риск от бетониране на статуквото. Опасява ли ви този риск?

– Само по себе си всяко отваряне на конституцията крие много рискове. Особено, когато няма ясно мнозинство с ясна визия. Често с конституцията се спекулира, за да не се направи нещо. В конституцията са предвидени възможности за нейната промяна. Но в хаоса на последните години тя остава единственият ни стабилен нормативен акт. И към нея трябва да се подхожда с хирургически ръкавици. Тези, които искат да забавят закона за съдебната реформа се крият зад професионални експертизи. А много от решенията, за които говорим, са политически. Политическата воля трябва да бъде вписана в нормативната уредба на страната.

Имате ли усещането, че в средите на задкулисието започва да се прокрадва правилото на Дивия запад „Стреляй пръв“ – законът за оцеляването, когато накисваш другия, за да се спасиш? В тази зона се забелязва видима нервност и дори взаимно размахване на пръст. Докъде може да доведе това?

– Мисля, че сме в повратен момент и всички разбират, че нещата не могат да останат както преди. Това ще създаде напрежение в различни лагери. Ледът се пука.

Фразата на Остап Бендер е много подходяща, но животът не е безкраен.

– Да, лошото е, че губим време.

Поглед към “Позитано” 20. Референдум за “джендър” идеологията по училищата ли е първата точка в аджендата на левите хора, в условията на война, инфлация и безброй кризи?

– Не. В условия на неравенство, бедност, дискриминации, стагнация, цялостна трансформация на икономиката, спрямо дигитализацията и климатичните промени – в този момент започва борба срещу несъществуващ враг. Обяснението може да е само едно – или нямате ресурс, или нямате смелост да се изправите срещу реалните врагове.

Наближава ли развръзка в БСП?

– Наскоро БСП сезира Европейския съвет, че аз нанасям щети на партията, като я коментирам. Мисля, че е прецедент в историята партия да се жали от свой член, който в случая е и министър. Аз никога не съм казвал нещо непочтително за БСП. Но ще повторя онова, което казах през април 2021 г. когато БСП тръгна за първото място, но се озова на трето, загубила повече от половината си избиратели. Тогава казах, че това не е загуба в нормалната цикличност, а е знак за тежък проблем. И на този знак трябва да отговорим като ударени с електрошок. След което си подадох оставката в Изпълнителното бюро. Последвалите избори показаха, че съм бил прав.

Връщаме се към листа “Магнитски”. Очаквате ли разширението на списъка да тръгне още по-нагоре по стъпалата на властта?

– Нямам пряка информация. Но в едно съм сигурен. Ако не приемем необходимите закони и ако след това не ги приложим с необходимата твърдост, цялата мъка ще продължи. А санкциите “Магнитски” не са инструмент за решаване на нашите проблеми. Те са инструмент за защита на собствената си страна. Но пораждат ефект за цяла България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст