ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борсовите цени на газа в Европа паднаха под 540 щ.д. за 1000 куб. м

Терминал за природен газ

В началото на тази седмица борсовите цени на газа в Европа отбелязаха спад от над 4 процента. По време на дневната търговия на лондонската борса ICE котировките на водещия газов хъб TTF в Нидерландия паднаха под 540 долара за хиляда кубически метра. Става дума за цената на горивото по договори с доставки през март 2023 година. Тази цифра достигна минимум 535 долара за хиляда кубически метра.

След това котировките се върнаха на 544 долара за хиляда кубически метра, според данните от ICE.

За сравнение, в петък, 24 февруари, търговията приключи на 559 долара за хиляда кубически метра.

Припомняме, че година по-рано тази цифра достигна 1555.5 долара. Една от причините за резкия спад в началото на 2023 г. са относително благоприятните метеорологични условия в европейския регион, в резултат на които добивът на гориво от подземни хранилища (ПХГ) се поддържа на оптимално ниво.

На 23 февруари ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол заяви пред Financial Times, че европейските страни все още не са спечелили “енергийната битка” с Русия. Въпреки това вече може да се твърди, че плановете на руските власти да подкопаят енергийната сигурност на Европейския съюз чрез намаляване на доставките на гориво не са се осъществили.

„Русия изигра енергийната карта и не спечели… Но би било твърде силно да се каже, че Европа вече е спечелила енергийната битка“, казва Бирол. Според шефа на МАЕ топлото време е помогнало на европейските страни тази година. Но следващата зима за Европейския съюз може да бъде по-трудна, ако на континента стане по-студено. Ето защо, подчерта Бирол, Европа не трябва да бъде твърде арогантна и моментът за засилване на усилията за зимата на 2023 г. е сега.

По-рано беше съобщено, че Газпром е възстановил притока на газ през Украйна до цифрата от 2022 година. Обемът газ, доставен от компанията през газоизмервателната станция „Суджа“, се е увеличил и е достигнал 42.1 милиона кубически метра.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст