ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Уникредит” качва с 20% премиите за 2022-а

банки

“Уникредит” ще увеличи средно с около 20% общия си пул от допълнителни възнаграждения за 2022-а, твърдят запознати с въпроса лица. Това става възможно след като италианският кредитор надхвърли прогнозите за печалби и повиши доходите на акционерите си. Бонусите са за редовите служители без управленски задължения, които работят в банковите клонове и офиси, и за около 900 висши мениджъри с високорискови отговорности, уточняват добре информираните източници. “Уникредит” ще повиши средния размер на премиите за “рисковите” мениджъри с 22%, а за цялата група – с 20 процента.

През последните две години общите възнаграждения на служителите без управленски функции от клоновете на италианската банкова група са се увеличили с около 12%, а в държавите от Централна и Източна Европа ръстът е достигнал до 20 процента. “Уникредит” вече е разпределил една трета от заделените в стратегическия план 100 млн. евро до 2024-а, за да свие дупката между заплащането на различните полове. Има изгледи и за повишение с 20% до 40% на общото заплащане на главния изпълнителен директор Андреа Орсел, посочват пожелалите анонимност лица, с което потвърждават публикувания на 25 февруари репортаж в италианския “Ил Соле 24”. Въпреки че поемащите рискове мениджъри ще получат повече от редовите си колеги, пулът от средства за тях остава почти непроменен спрямо предишната (2021-а) година, защото в тази категория вече работят около 100 банкери по-малко.

По-високото възнаграждение за персонала става възможно благодарение на реализираната от “Уникредит” печалба от 6.5 млрд. евро, намалените с 2% общи разходи и увеличеното с 40% възнаграждение за акционерите – очевидно реабилитиране на стратегията на Орсел.

Откакто преди почти две години пое управлението на втората по големина италианска банка, Орсел ликвидира бизнес-линии, оряза работни места в области без ключово значение и се насочи към по-съблазнителни продукти и дейности, изискващи по-малък капитал.

Увеличението на заплащането е сред най-щедрите в европейския банков сектор, който се бори с по-високи разходи и неубедителни резултати от търговски сделки през изминалата година на високи пазарни колебания. В Германия “Дойче банк” планира малко по-високи премии за търговците си, като за сметка на тях понижава драстично бонусите за служителите, участващи в емисиите на облигации и акции, което вади на светло дълбоките разлики в резултатите между двете бизнес-сфери.

Акциите на “Уникредит” са поскъпнали с 43% през 2022-а при 19% ръст на пазарните оценки на 39-членния банков индекс в широкия европейски STOXX Eirope 600. В 16.35 ч. българско време на 27 февруари акциите на “Уникредит” се разменяха срещу 19.13 евро всяка – ръст от 4.3% за деня.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст