ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България ще получи над 480 млн. евро от плана “REPowerEU”

Никола Стоянов министър на икономиката

България ще получи над 480 млн. евро по плана „RePowerEU“, свързан с енергийния преход на страните от Европа”. Това стана ясно по време на научен форум за енергийната трансформация, който се проведе днес в Университета за национално и световно стопанство. Събитието бе открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, предадоха от “Дарик Нюз”.

“Изминалата една година ни показа колко важна е темата за изграждането на енергийни мощности от ново поколение, които поетапно да заменят въглеродно интензивните такива”, посочи министър Стоянов. По думите му войната в Украйна е задала нов дневен ред пред Европа, който налага бързи решения за нейната енергийна сигурност, които рефлектират пряко на икономиката.

“В последните месеци доказахме, че можем за няколко дни да взимаме решения, които са били отлагани с години”, подчерта министърът.

“REPowerEU” дава допълнителна възможност българската индустрия да се декарбонизира, да намали разходите за енергия и да разшири своя дял в икономиката”, уточни министър Стоянов. Той допълни, че Планът ще подпомогне малките и средни предприятия, които са подложени на най-голям натиск от високите цени на енергоресурсите.

За финансиране на инвестициите и реформите в целия план на Европейската комисия “REPowerEU” са заложени средства в размер на 20 млрд. евро, стана ясно по време на форума. “Сега е моментът държавата, бизнесът и научните среди да намерим най-верните решения, така че българската икономика да извлече големи и най-важното – дългосрочни, ползи от Плана”, каза Никола Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст