ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Книга твърди, че Йоан Павел II е знаел за педофилия в църквата

Папа Йоан Павел ІІ

Карол Войтила тогава е бил кардинал в Полша и не е предложил обезщетение на жертвите

Карол Войтила, бъдещият папа Йоан Павел Втори, по времето, когато е бил кардинал на Краков, преди избирането му за папа през 1978 г. е знаел за случаи на педофилия, извършени от свещеници в неговата епархия, реагирал е в съответствие с действащия по онова време Каноничен кодекс, но също така е прикрил случаите, обезпокоен преди всичко от това, че те може да стигнат до знанието на комунистическата власт по онова време в Полша, и не е предложил и минимална помощ на жертвите. Това се твърди в книга, озаглавена “Максимална вина. Йоан Павел Втори е знаел”, предаде АНСА за БТА.

Книгата е написана от нидерландски кореспондент в Полша на име Еке Овербек и ще излезе във Варшава на 8 март. Издава я издателска къща “Агора”.

Откъс от книгата бе публикуван в полското издание “Газета виборча” вчера.

В книгата Овербек описва случая на педофилия, извършен от свещеник, излязъл наяве през 1970 г. Авторът се базира на материали, открити в архивите на Института за национална памет и изготвени от тогавашните тайни служби. Да съпостави материалите с все още живи свидетели не е било лесна работа за журналиста. 

“Бях прекалено малка, по онова време климатът беше такъв, че не можех да обвиня свещеник”, казва една от жертвите. “В продължение на половин век почти всички жени от този край си мълчаха за едно нещо, което сигурно е било за тях травмиращо преживяване”, коментира авторът на книгата Овербек. Преди 10 години той публикува първа книга по темата за педофилията в Полската църква. 

“Полша дължи много на Войтила и не мисля, че неговият понтификат може да се свежда само до въпроса за педофилията. Не мисля, че той е прикривал по един съзнателен начин тези престъпления”, заяви Адам Михник, главен редактор на “Газета Виборча, говорейки за книгата, която според експерти може да повлияе на култа към полския папа, обявен за светец през 2014 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст