ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва подборът на медици за спешна помощ по въздух

Министерство на здравеопазването Асен Меджидиев

От следващата седмица започва подборът на медици, които ще бъдат обучени за работа с бъдещите медицински хеликоптери. Това съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев след заседание на работната група за въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух. Двата хеликоптера, които ще бъдат взети на лизинг, ще бъдат в оперативни бази в Долна Митрополия и на летище „Враждебна“. В тези бази двата хеликоптера ще стоят в готовност и при нужда ще оказват спешна медицинска помощ. Хеликоптерите ще летят само през деня, уточни Златко Златев, генерален директор на Държавния авиационен оператор.

Уточнени са местата с болници, на които могат да се изградят хеликоптерни площадки. Предложенията за възможните площадки ще бъдат представени на Министерството на транспорта и на Министерството на отбраната, за да се уточни дали отговарят на изискванията. След това предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането на площадките. На по-късен етап, след подписване на договор с фирмата „Леонардо“, която ще достави шест хеликоптера, ще бъдат освободени средства за изграждане на останалите оперативни бази, посочи още ген. Златев. По думите му предстои обществена поръчка за наемане на въздушен оператор. Първият хеликоптер от „Леонардо“ се очаква да пристигне до 15 декември тази година.

Започва и процедурата по определянето на екипа и изграждането на координационния център в София. Програмата за обучение е готова, като следващата седмица ще започне подборът на медиците. Курсът ще бъде три седмици, като в началото ще бъдат обучени десет екипа. “По принцип ще ни трябват първоначално десет екипа – по пет на база, които ще включват един лекар и една медицинска сестра. Решението на здравното министерство е първоначално те да бъдат анестезиолози, анестезиолог-реаниматори, но ще започнем първоначално обучението най-малко с 20 лекари и 20 медицински сестри, за да имаме и резервни варианти”, каза Меджидиев.

Създава се и екипът, който ще управлява координационния център, като се предвижда центърът да си сътрудничи със структурите на спешната помощ, със системата на телефон 112, както и с министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст