ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще модернизират над 800 социални услуги по Плана за възстановяване

Лазар Лазаров мин. на соц. политика

С процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост ще се модернизират 840 социални услуги. Това ще доведе до подобряване качеството на живот на 17 500 потребители. Това заяви на брифинг в социалното министерство служебният вицепремиер и ресорен министър Лазар Лазаров. Той обяви началото на процедурата “Повишаване на енергийната ефективност на социалната инфраструктура за предоставяне на социални услуги, делегирана от държавата дейност”. Мярката е част от инвестиционния проект “Модернизиране на дългосрочната грижа”.

Очаква се с 30 на сто да намалеят разходите на социалните услуги за енергия и спестеният ресурс ще може да бъде насочен към предоставянето на по-качествена услуга. Министърът отбеляза, че 215 млн. лв. е стойността на процедурата, по нея могат да кандидатстват общини, на чиято територия има социални услуги. Средствата ще са за ремонт и обновяване на оборудване, за строителни дейности за модернизация и подмяна на системите за отопление, електрическа инсталация, осветление, ремонт на покрива. Могат да се използват и за въвеждане на инсталации за алтернативни източници на енергия.

Срокът за набиране на офертите по мярката ще бъде до изчерпване на съответния ресурс. Минималната стойност на един проект е 20 000 лв., а максималният трябва да бъде съобразен с изискването за постигането на 30% намаляване на разходите за енергия. Лазаров уточни, че собствеността на сградите, с които могат да кандидатстват общините, трябва да е държавна или общинска. По тази процедура не се подкрепят социални услуги от частни доставчици.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст