ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Pfizer може да купи биологичната компания Seagen за 30 млрд. щ.д.

пфайзер централа

Фармацевтичната корпорация Pfizer е започнала преговори за евентуално закупуване на биотехнологичната компания Seagen. Сделката се оценява на най-малко 30 милиарда долара, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Изданието отбелязва, че преговорите са на ранен етап. Следователно “няма гаранция, че сделката ще се осъществи”. Например, през 2022 г. американската фармацевтична компания Merck искаше да купи Seagen, но преговорите не доведоха до нищо.

Според изданието, ако сделката се осъществи, тогава сумата й ще бъде най-малко 30 млрд. долара. Самата компания Seagen е специализирана в имуноконюгати на токсини – лекарства за целево лечение на тумори.

The Wall Street Journal добавя, че с успешна покупка на Seagen, Pfizer може да смекчи загубите от продажбите на своите лекарства, тъй като патентите за тях изтичат през следващите няколко години. Самият Pfizer прогнозира, че до 2030 година продажбите на компанията ще намалеят със 17 милиарда долара.

Pfizer Inc. е мултинационална фармацевтична и биотехнологична корпорация с централен офис на 42-ра улица в Манхатън, Ню Йорк. Компанията е създадена през 1849 г. в Ню Йорк от двама немски предприемачи – Чарлз Пфайзер (1824-1906 г.) и неговия братовчед Чарлз Ф. Ерхарт (1821-1891 г.).

Pfizer разработва и произвежда лекарства и ваксини за имунологията, онкологията, кардиологията, ендокринологията и неврологията. Компанията има няколко хитови лекарства или продукта, всеки от които генерира над 1 милиард щатски долара годишни приходи. През миналата година 42 процента от приходите на компанията идват от Съединените щати, 8 на сто са от Япония, а 50 процента идват от други страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст