ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гълъб Донев: Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари

Гълъб Донев

„Днес ще подпиша заповедта, с която официално ще възложим на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар.“

Това обяви в началото на редовното заседание на Министерския съвет служебния премиер Гълъб Донев.

Той добави, че тази мярка е в съответствие с националното и европейското законодателство, като уточни, че звеното работи още от началото на февруари.

Премиерът обясни, че поскъпването на хранителните стоки е чувствителен и дори болезнен въпрос за голяма част от хората в България. Ето защо през последните седмици правителството положило усилия и в резултат на тях на светло излезли някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

Донев подчерта, че заради спекулациите по темата „спекула“ обръща внимание, че националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи като прозрачност и реална конкуренция.

От началото на февруари, когато е провел срещи с министри и с шефове на агенции и комисии, той е забелязал, че темата за цената на храната се е превърнала в особено вкусна за всички.

Някои злоупотребили, като си приписали заслуги за падането на цените и опитали да използват цената на сиренето, за да отклонят или привлекат вниманието на публиката. Премиерът вероятно имаше предвид случая с изпълнителния директор на държавната компания “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов, който беше освободен, след като бяха намалени цените на млечните продукти във фирмените магазини на дружеството.

Без да посочва конкретни имена, Донев продължи: „В подобна ситуация, народът ни казва: Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“.

Той обяви, че в търсенето на решение Министерският съвет ще разчита на партньорството на търговските вериги, с които няма да води война, а разговор, който той и екипът му вече са започнали още през есента.

„Напоследък забелязах движение на някои цени надолу, обозначени като трайна промоция, което разчитам като знак за преосмисляне на методите за образуване на цените в търговските вериги. Предстои да поканим на следваща среща представителите на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите. Ние със сигурност има какво ново да си кажем“, завърши Донев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст