Фирми със сертификати от БАИ развиват проекти за над 26 млн. лв.

Пари

Темата за инвестициите у нас – много ли са, малко ли са, заобикалят ли ни тези парични потоци, е сред най-обсъжданите. Много често и политиците се опитват да се изказват неподготвени. Все пак страната ни и икономиката ни не са толкова големи, нямаме и толкова много кандидати за работа, за да очакваме милиони и милиарди вложения.

Имаме обаче и компании, които търсят възможности за разширение и развитие. Само през изминалия февруари Българската агенция за инвестициите поощри четири фирми и техни проекти за 26.8 млн. лева.

„Понтика Солюшън“ с ново разширение в Бургас

„Понтика Солюшънс“ АД получи сертификат клас А за инвестиционен проект „Диверсификация на дейността на „Понтика Солюшънс“ АД с нови услуги”. Той предвижда включване в портфолиото на компанията на нови високотехнологични ИТ услуги. Инвестицията е на стойност 526 883.21 лв. като се очаква бъдат разкрити 50  работни места в Бургас.

„Понтика Солюшънс“ е дружество, регистрирано през 2021 година. Основната дейност на предприятието е фокусирана върху предоставяне на услуги в областите: хоризонтални процеси вкл. човешки ресурси и административни ресурси; администриране на обучения; предоставяне на персонал на международни компании; управление, координация и създаване на екипи по установен модел; изготвяне на оценка на качеството съобразно договорени параметри и методика.

През последните три години компанията се разраства, разширявайки офиса в София като едновременно с това открива офиси и в градовете  Варна, Бургас  и Краков.

Инвестиция за 14 млн. лв. влиза в предприятие за керамични плочки

Сертификат клас А взе „Изида-1894“ ЕООД. Чрез реализиране на одобрения проект компанията разширява съществуващото предприятие, закупувайки ново технологично оборудване и въвеждайки нови производствени процеси – пресоване, глазиране, изпичане, опаковане и палетизиране на керамични продукти. Целта е да се повиши ефективността и рентабилността на произвежданата продукция посредством повишаване на производителността на труда, въвеждане на нови управленски практики и оптимизиране на заплащането на труда.

В момента „Изида-1894“ закупува готови керамични плочки, след което извършва услуги по тяхното ректифициране. Това е процес, при който плочките се уеднаквяват и оразмеряват от всички страни. По този начин се осигурява възможност при поставянето  да не се образуват фуги, което от своя страна намалява водопоглъщаемостта и увеличава здравината на плочката.

Въвеждането в експлоатация на новото оборудване, представляващо комплексна автоматизирана производствена линия, ще позволи на компанията сама да произвежда подложните плочки. По този начин ще се избегнат и излишни транспортни разходи. Сега продукцията на дружеството се реализира изцяло на местния пазар, но целта на инвестиционното намерение е осъществяване на износ в Румъния, Гърция и Сърбия. Чрез новата технологична линия производството  на керамични продукти ще достигне до 9000 m2 на денонощие.

Инвестиционният проект е на стойност 14 млн. лв. като с неговата реализация предстои да бъдат открити 100 работни места в с. Гара Елин Пелин, община Елин Пелин.         

„София Дизайн Дистрикт“ с втори успешен сертификат клас „Б“

Сертификат клас „Б“ получи инвестиционния проект „Изграждане на складова база в Божурище“ на „София Дизайн Дистрикт“ ООД. Стойността на вложението е 1.5 млн. лв. и има за цел да предоставя услуги по складиране на конвенционални стоки и товари. Инвестицията включва закупуване на терен, строителство на нова сграда и покупка на оборудване.

Логистичният процес в базата ще включва: снабдяване, контрол върху доставките, разтоварване и приемане на товарите, вътрешно-складово транспортиране и превозване на товарите, складиране и съхранение на стоките, контрол и поддръжка на наличностите, отписване на стоките при тяхното изпращане, информационно обслужване на склада и други допълнителни дейности.

През 2017 г. „София Дизайн Дистрикт“ получава първия си сертификат клас „Б“ за инвестиционен проект, изграждане на складово помещение с цел разширяване на търговския капацитет в „Индустриален парк София-Божурище“. Вложението е на стойност 2.3 млн. лева.

Компания за метални изделия влага 11 млн. лв. за увеличение на производството

На „СКФ Берингс България“ ЕАД, което е с шведски произход и произвежда метални изделия, сачмени лагери, ролкови лагери и други подобни механични продукти, бе връчен сертификат клас „А“.

Документът е за инвестиционен проект, предвиждащ разширение на съществуващо предприятие за производство на сачмени лагери в град Сопот. Чрез реализацията на тази дейност,  компанията ще увеличи обема на произвежданата  продукция, за да отговори на повишеното търсене от страна на потребителите.

В рамките на инвестиционния проект е предвидено изграждането на допълнително помещение и закупуване на нова линия за сглобяване на лагери и инструментална екипировка, състояща се от шлифовъчни машини, супер-финиш машини и сборъчни машини, измервателно и инструментално оборудване, което ще позволи производството на допълнителен артикул – двуканален сачмен лагер.

Чрез сертификата компанията може да се възползва от насърчителните мерки, регламентирани в Закона за насърчаване на инвестициите, като по този начин ще се осигури финансовото подпомагане за изграждане на довеждаща инфраструктура в района на предприятието.

Инвестиционният проект на „СКФ Берингс България“ е на стойност 11 млн. лева и се предвижа да бъде реализиран в рамките на три години.

Сертификат клас „А“ взе „Амер Спортс България“ през януари

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев връчи сертификат клас „А“ на Ивайло Петров, изпълнителен директор на „Амер Спортс България“ ЕООД. Фирмата е един от най-големите производители на ски оборудване в света. Издаденият сертификат е за инвестиционния проект „Завод за производство на ски“ в Асеновград на стойност 10.7 млн. лв., като се очаква да бъдат открити 125 нови работни места.

Теренът, на който ще се изгради новия завод на компанията се намира в Промишлена зона „Север“ в град Асеновград, като се очаква той да отговори на положителната промяна в търсенето на ски оборудване и да разшири пазарното им присъствие. Министерството на иновациите и растежа ще изплати около 900 хил. лв за подпомагане на изграждането на елементи от техническата инфраструктура в района на завода в съответствие със Закона за насърчаване на инвестициите.

„Амер Спортс България“ ЕООД е специализирано в производството на ски, както за алпийски дисциплини, така и ски за бягане. Основните брандове, които компанията произвежда са световно разпознаваемите Атомик, Саломон и Армада. Фирмата разполага с два завода в град Чепеларе, в които работят около 700 служители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *