Дерипаска: Русия може да свърши парите през 2024-а

Милиардерът Олег Дерипаска е споделил опасенията си, че Русия може да изчерпа паричните си ресурси още през идната година и има нужда от инвестиции от “приятелски” държави, които да разсекат примката на санкциите върху руското стопанство. Финансирането е ниско, “поради което те ни заплашват и изнудват”, заявил на икономическия форум в Красноярск на 2 март Дерипаска – основател на “Обединена компания РУСАЛ” – най-големият производител на алуминий извън Китай.

Коментарите на магната са сред най-прямите, направени от известен бизнес лидер, докато Москва търси начини да увеличи натиска върху големите компании след като приключи 2022-а с рекорден фискален дефицит, а бюджетът все още е на “тъмно червено” в началото на 2023-а. Руското правителство вече планира да увеличи още бюджетните приходи чрез промени на данъчното облагане на петролните фирми и може да поиска още пари от други производители на суровини под формата на еднократен налог.

Русия отчете изненадващ скок на капиталовите разходи през 2022-а, но икономическата перспектива става по-мрачна, най-вече заради огромните военни разходи, които ограничават публичното финансиране.

Срещу Дерипаска, който е санкциониран от Вашингтон още през 2018-а, са наложени и европейски наказания след руското нахлуване в Украйна преди година. Пословично гласовитият по икономическите дела олигарх призоваваше за мир през седмиците след началото на военната операция, но през последните месеци възприе по-предпазлив курс на поведение.

В речта си на 2 март Дерипаска споделя, че “построяването на държавен капитализъм не е опция” и предупреждава за “сериозен натиск от санкциите”. Той съветва “Русия да продължи да развива пазарна икономика”, защото “всеки чуждестранен инвеститор ще гледа как руски инвеститор прави пари и какви са условията”.

Държавите, които се хвалят със “сериозни ресурси” могат да станат потенциални партньори на Русия, посочва Дерипаска. Според него Москва трябва да убеди такива инвеститори, че страната е атрактивна за тях и да създаде сигурен бизнес климат с по-голяма икономическа свобода и конкуренция.

Въпреки че повечето от най-големите световни икономики вече са се обединили против Русия, страната все още е запазила достъпа си до пазари с население от 4.5 млрд. души и 30 трлн. щ. долара от глобалния БВП, обяснява Дерипаска. Той допълва, че досега “руснаците са смятали, че са европейска държава, но сега, през следващите 25 години трябва да мислят повече за азиатското си минало”.

По данни на агенция “Блумбърг”, най-едрите инвеститори в Русия са били “неприятелските” страни с преки инвестиции в размер на около 200 млрд. щ. долара към януари 2022-а, докато китайското участие е било 5 млрд. долара. Най-голям дял от средствата (над 55 млрд. долара) са дошли от Обединеното кралство, следвано от Ирландия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Финландия, Съединените щати, Италия, Сингапур и Южна Корея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст