Натириха частната лаборатория от ГКПП “Капитан Андреево”

капитан андреево

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посети ГКПП “Капитан Андреево” по повод изземването на помещенията, използвани от частната лаборатория, която допреди година извършваше пробите на плодовете и зеленчуците на влизане от Турция.

Приключена е процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата свързани със сградите, които са предмет на заповедта на областния управител за изземване, заяви Демерджиев. По думите му в момента областният управител упражнява правомощията си, а полицията ще охранява обществения ред на територията на “Капитан Андреево”.

“Убедих се, че моите служители са реализирали правомощията си. Държавата установи контрол върху тези помещения, днес е отнет достъпът на служители, лаборатория ще бъде изградена и в “Лесово”, заяви Демерджиев.

“Трябва да осигурим надежден фитосанитарен контрол и бързо да бъдат обработвани товарите. Всички проби ги взима държавата. Изгражда се трета лаборатория, за да не ходят пробите в София”, уточни Демерджиев.

Той определи като спекулации информациите за закриване на полицейския участък в Лесово. Вътрешният министър отбеляза, че участъкът няма да бъде закрит.

“Няма да се закриват структури на МВР, напротив. Имаме свободен щат в рамките на министерството, който ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи. Няма да намалява броят на служителите, 700-800 са в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции, за да подобрят ситуацията”, заяви Иван Демерджиев.

“Опитваме се да ангажираме вниманието на ЕК не само към България, а към всички външни граници на Европейския съюз, защото натискът се увеличава, като се разбира не броят на хората, които са преминали на наша територия, а броят на опитите да се премине границата – само за първите два месеца на годината броят на опитите е нараснал с 40 процента спрямо миналата година”, заяви Демерджиев.

“Имаме готовност да отговорим с единен отговор, с общи действия. България ще бъде една от държавите, която първа и най-много ще бъде подпомогната. Имаме одобрени 141 милиона евро, които в момента се влагат. Следващите месеци трябва това нещо да се материализира на терен. Обследвана е границата, имаме технически предложения, “Гранична полиция” е избрала най-добрите решения. Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства, ако комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури – говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб”, каза вътрешният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст