През 2024 г. системата IRIS² ще стане част от европейския космос 

Европейската комисия (ЕК) работи непрекъснато за надграждането на европейската космическа политика, част от която е новото съзведие от сателити на Европейския съюз – IRIS², чието изграждане беше одобрено от Европейския парламент през февруари.

Това заявиха от Европейската комисия по повод 2 март – денят, в който през 1978 г. чехът Владимир Ремек става първият европеец, който извършва полет в космоса.

„Днес, 45 години по-късно, космосът играе все по-голяма роля в нашето ежедневие, икономика, и сигурност, а космическите технологии са все по-използвани за подобряване на живота тук на Земята,“ допълниха от Комисията.

IRIS² ще се присъедини към вече съществуващите космически програми Galileo и Copernicus през 2024 г., за да предостави автономен достъп до сигурни и рентабилни сателитни комуникационни услуги, както на ЕС, така и на неговите партньори.

Новата програма, чието име е вдъхновено от гръцката богиня на дъгата Ирис (Ирида), ще осигури по-добра цифрова свързаност в цяла Европа, включително в райони, които в момента не разполагат с никакво покритие. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст