СЕМ ще организира дискусия за автоцензурата в българската журналистика

Дискусия, посветена на темата за автоцензурата в българската журналистика, ще бъде организирана от Съвета за електронни медии по предложение на председателя на медийния регулатор Соня Момчилова.

“Кой, ако не Съветът за електронни медии следва да е разтревожен от причините за това българските журналисти да работят и да живеят в самоограничение, струва ми се”, каза тя, визирайки данни, които през ноември бяха изнесени от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Последното проучване за свободата на словото на АЕЖ през миналата година отчете ръст на автоцензурата сред журналистите. То е шесто поред и според данните най-голям външен натиск върху репортерите оказват политици, държавни институции, икономически субекти и рекламодатели.

След проведения вчера за първи път “Ден на отворените врати” в медийния регулатор, инициативата ще стане традиционна. СЕМ посрещна десетки граждани и студенти, и ги запозна с работата на регулатора и неговите функции.

Съветът за електронни медии прие доклад от дирекция “Мониторинг и анализи” относно фокусирано наблюдение на аудио- и аудио-визуални медийни услуги за отразяване нападението над Християн Пендиков и честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в Северна Македония.

Наблюдението беше извършено по предложение на члена на СЕМ Габриела Наплатанова и обхваща 12 програми, включително „Хоризонт“ на БНР.

В доклада се посочва, че Българското национално радио и Българската национална телевизия успешно изпълняват обществените функции.

“И двата обществени доставчика отразяват и по двата случая идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуалните публицистични предавания с политическа тематика. Българската позиция е ясно обяснена в медийното съдържание. Извършеният побой е нецивилизован акт и следствие на езика на омразата, несъвместим със стремежите на Република Северна Македония за интегриране в Европейския съюз, престъпление от омраза, чиито извършители трябва да бъдат съдени с цялата строгост на закона”, подчерта Зорница Гюрова от дирекция „Мониторинг и анализи“.

Докладът ще бъде предоставен на работната група на Министерство на външните работи по темата с преговорната рамка със Северна Македония.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст