Създателят на Twitter започна да се състезава с Мъск

Джак Дорси

Бившият ръководител на Twitter и един от основателите на компанията – Джак Дорси, стартира нова социална мрежа BlueSky, която е алтернатива на Twitter, след като услугата беше придобита от американския бизнесмен Илон Мъск в края на 2022 година. Това съобщава TechCrunch. 

Отбелязва се, че услугата за микроблогинг работи по система за покани, т.е. само потребител, който е получил писмо с предложение за регистрация, ще може да създаде акаунт. Регистрацията в приложението Clubhouse за онлайн разговори на живо работи по подобен начин. 

В момента приложението е достъпно само за iOS в App Store, а броят на потребителите е не повече от две хиляди души. Дорси описа BlueSky като “отворен, децентрализиран стандарт за социални мрежи”. Социалната мрежа работи на отворения стандарт Authenticated Transfer Protocol (AT). 

BlueSky е създаден като страничен проект от Twitter. Социалната мрежа получаваше финансиране от компанията до продажбата ѝ на Мъск. Съдейки по екранните снимки, приложението изглежда до голяма степен идентично с Twitter. Потребителите имат възможността да публикуват кратки съобщения, ограничени до 256 знака, както и да добавят снимки. 

По-рано Джак Дорси се извини на потребителите на Twitter, че е довел платформата до постоянно блокиране за грешни действия. “Twitter, когато бях начело, и Twitter днес не са в съответствие с нито един от моите лични принципи за социални медии. И вината е само моя. По онова време правехме правилното нещо за бизнеса на публична компания, но грешно за интернет и обществото”, казва той. Дорси не споменава директно Илон Мъск, новия ръководител на Twitter, но според публикацията предприемачът реагира по този начин на критиките към системата за модериране, която работеше в социалната мрежа през последните години, преди компанията да бъде закупена от милиардера. 

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter посочва, че първоначално е възнамерявал да следва три принципа: социалните мрежи трябва да са устойчиви на корпоративен и държавен контрол, само авторът на публикацията може да премахва създадено от него съдържание, модерирането се прилага най-добре с помощта на алгоритмичен избор. Предприемачът заяви, че е спрял да се опитва да наложи тези принципи в Twitter през 2020 г., когато сред акционерите на компанията се появи влиятелен активист, когото Дорси не назовава директно. 

Business Insider отбелязва, че същата година хедж фондът Elliott Management, известен като един от най-големите активистки акционери в света, е придобил дял от 1 милиард долара в Twitter. Твърди се, че фондът е призовал Дорси да бъде уволнен като главен изпълнителен директор. 

Преди това Дорси обясни, че масовите съкращения на служители на социалната мрежа при управлението на Мъск са свързани с “прекалено бързия растеж” на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст