Хванати в крачка: Двама кандидат-депутати се състезават в 3 листи

ЦИК Централна избирателна комисия

В листите с кандидати на политическите сили за предстоящия вот на 2 април отново лъснаха нередности.

От държавната фирма “Информационно обслужване”, която извършва проверки на листите, са открили двама претенденти, които са били регистрирани в три избирателни района. Изборният кодекс обаче позволява участие в не повече от две листи.

Въпросните кандидати са издигнати от коалицията “Неутрална България”. Това са Красимир Симеонов и Спас Спасов. В обединението (“Неутрална България”) влизат “Атака” на Волен Сидеров, “Русофили за възраждане на отечеството” на обвинения в шпионаж от прокуратурата Николай Малинов, “Българска комунистическа партия” и “Партия на българските комунисти”. Двамата претенденти са били регистрирани в листите на коалицията на трите столични избирателни района.

“Информационно обслужване” е съобщила за откритието си на Централната избирателна комисия. На вчерашното си заседание (1 март) комисарите са взели мерки да отменят регистрацията на кандидатите в района, в който са се регистрирали последно по време. В случая това е 24-ти район. Двамата ще могат да участват в изборите в другите два района. Санкции за политическата сила, допуснала нарушението, както винаги нямаше, тъй като законът не предвижда такива.

От държавната фирма са разкрили и трима кандидати, които не са навършили изискваните по закон 21 години, за да участват във вота. Единият е отново от “Неутрална България” и е регистриран в Кюстендил. Останалите са от “Български възход” и “Левицата”, като и двамата са регистрирани в 23-ти МИР. От ЦИК ще уведомят съответните районни избирателни комисии, за да им заличат регистрациите, което ще ги спре от участие във вота.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст