Христов: България напълно диверсифицира доставките на природен газ

Росен Христов

“България напълно диверсифицира доставките на природен газ. Последната една година показа, че проблемът с доставките не е заради недостиг на газ, а заради недостиг на инфраструктура. Исторически погледнато повечето газови съоръжения са конструирани за пренос от изток на запад. През последната година трябваше да намерим друг начин за доставка.” Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който бе говорител в панела “Сигурност на енергийните доставки” във форума P-TECC, провеждащ се в Загреб.

Министърът акцентира върху инвестицията на страната ни в терминали в Гърция, както и върху споразумението с Турция за ползване на тяхната газова инфраструктура. По думите му всичко това осигурява на България не само възможност да получава втечнен природен газ от световните производители, но и да подпомага преноса за държавите от региона. В тази връзка Христов обяви, че в следващите месеци ще се реализират търгове за дългогодишни договори за доставка на LNG на база на вече осигурената инфраструктура. “Вярвам, че за да има сигурност в енергийните доставки, трябва да се работи на регионално, а не само на национално ниво”, подчерта той. И разказа за инициативата за проучване пазара на газ сред държавите от Югоизточна и Централна Европа, с което ще може да се идентифицират нужните количества за всяка страна и възможностите за пренос. Целта е на база тази информация да се прецени къде да бъде увеличен капацитетът за транзит и къде да се инвестира в допълнителна инфраструктура. Според министъра разбиране за сътрудничество е приложено и във визията на ресорното ведомство за развитие на електроенергийния сектор, тъй като България е основен износител на ток за региона. “Много държави разчитат на нашата електрическа енергия и трябва да бъдем отговорни”, допълни той, изтъквайки, че това е една от причините България да развива и в бъдеще ядрената енергетика. “За мен ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници са допълващи, не конкурентни технологии”, категоричен е Христов.

Инициативата P-TECC обединява 22 европейски държави и САЩ. В провеждащия се в Загреб форум участват секретарят по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм, представители на Европейската комисия и енергийни министри от Централна и Източна Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст