Осъдиха беларуския Нобелов лауреат Алес Беляцки на 10 години

Алес Беляцки

Беларуският граждански активист и Нобелов лауреат за мир Алес Беляцки бе осъден на 10 години затвор от съд в Минск, предаде АФП. Доказаното обвинение според съда е, че той е финансирал протести и е избягвал данъчно облагане.

Това не е първата осъдителна присъда срещу Беляцки и първият му престой в затвора. Предишния път той попадна зад решетките за три години между 2011 г. и 2014 г. – също по обвинение в данъчни престъпления.

Беляцки е член на неправителствената организация „Вясна“  („Пролет“).

Тя е основана през 1996 г. по време на масовите продемократични протести в Беларус срещу вече поелия властта Лукашенко. Първоначално тя осигурява юридическа помощ на арестуваните и техните близки. Впоследствие се заема с цялостна защита на човешките права в Беларус.

Организацията членува в Международната федерация за човешките права и е ключов наблюдател на нарушаванията на правата и защитник на политическите затворници в Беларус.

„Вясна“ предоставя юридическа подкрепа на протестиращи по време на антиправителствените демонстрации в Беларус през 2020 година. Тогава от организацията съобщават за арести, обвинения в насилие и ранени демонстранти.

Алес Беляцки стана един от носителите на Нобеловата награда за мир през 2021 година.

Смята се, че е повдигането на обвинение срещу Беляцки е в знак на отмъщение от страна на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година и почувства сериозно разклащане на режима си при протестите през 2020 година. Тогава десетки хиляди беларуси излязоха по улиците на градовете си, възмутени от преизбирането на Лукашенко за шести мандат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст