Европейската комисия затяга правилата си за конфликт на интереси на своите служители

ек еврокомисия европейска комисия

Европейската комисия затяга правилата си за конфликт на интереси на своите служители, след като в началото на седмицата се разбра, че генералният директор на дирекция “Транспорт” Хенрик Хололей е пътувал за Катар за сметка на авиолиниите на емирството девет пъти между 2015 и 2021 година. Тогава екипът му е договарял крупна сделка в областта на авиацията със страната.

Случаят предизвиква особено внимание на фона на “Катаргейт”, заради който бе свален имунитетът на заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли и евродепутата Марк Тарабела. Впоследствие двамата бяха арестувани, като съдът два пъти отхвърля искането им за освобождаване под домашен арест.

Евродепутатът от Зелените/Европейски свободен алианс Даниел Фройнд смята, че случаят с Хололей трябва да бъде предаден на европейската прокуратура и служба за борба с измамите в ЕС ОЛАФ.

От Комисията поясниха, че в определени случаи организатор на конференция може да предложи да покрие част от разходите на поканения, но тогава непременно трябва да се направи анализ за евентуален конфликт на интереси. Ако са елиминирани рисковете, във вътрешната система на Комисията трябва да се декларира, че разходите се поемат от трета страна. Това са базови правила, заяви нейният говорител Балаш Уйвари.

Оттам поясниха, че в този случай такъв анализ е направен и е дадено разрешение на базата на правилата. От Комисията допълниха, че случаите, при които разходите на неин представител се поемат от трета страна, са малцинство. Евродепутатът Фройнд обаче определя тези обяснения като “нелепи”.

Междувременно Брюкселският съд остави в ареста задържаните за аферата “Катаргейт” бивша заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли за още два месеца и бившия евродепутат Марк Тарабела за още един.

В средата на февруари съдът отново отхвърли тяхното искане да бъдат пуснати от затвора.  Същевременно бе прието искането на Тарабела, който е и бивш кмет на Антин във Валония, да бъде прехвърлен в затвор по-близо до семейството му – в града Марш-ан – Фавен в същия белгийски регион.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST