Байдън обмисля двама кандидати за заместник на началника на щаба

джо байдън

Списъкът с кандидати за поста началник на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ е намален до две имена, съобщава The New York Times, позовавайки се на свои източници в Белия дом.

Мандатът на сегашния ръководител на комисията Марк Мили изтича тази есента. Дотогава според NYT президентът на САЩ Джо Байдън ще трябва да избира между началника на щаба на военновъздушните сили Чарлз С. Браун младши и морската пехота Дейвид Бергер.

Браун е първият афроамериканец, заел сегашната си позиция в армията. Според източници на изданието той е водещият претендент за поста началник на Генералния щаб. Според The New York Times, позовавайки се на колеги на Браун, той е служил в Тихия океан дълго време, което е важно с оглед на изострената конфронтация с Китай.

Дейвид Бергер, четиризвезден бял генерал с операции в Ирак и Афганистан, е известен с неуспешните си опити да реформира армията.

По-рано настоящият председател на Обединения комитет на началник-щабовете (CNS) на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили заяви, че за украинската армия ще бъде много трудно да изгони руските военни от цяла Украйна преди края на 2023 година. Според Мили, за да бъдат “изтласкани руснаците” от всички окупирани от Русия територии в Украйна и в четирите нови субекта на Руската федерация, ще е необходимо “разпадането на руската армия”. Мили нарече преговорите най-вероятният резултат от украинския конфликт, тъй като “нито една от страните няма вероятност да постигне военните си цели”.

Военният командир отбелязва, че връщането на тактиката на войната от ХХ век ще принуди САЩ да преразгледат промените, направени за 20 години в стратегията, направени след военните кампании в Ирак и Афганистан. В резултат от тях основният акцент беше поставен върху разработването на оръжия за борба с терористите и водене на нередовни военни действия. Марк Мили също говори за необходимостта от увеличаване на военните разходи поради високия процент на потребление на боеприпаси в Украйна.

Мили посочи и необходимостта от преговори между Украйна и Русия преди края на зимата, но заедно с това признава, че Украйна и Русия все още не са готови да започнат мирно уреждане, тъй като са твърде фокусирани върху постигането на целите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст