Експерти: Мерките срещу високите цени са прах в очите на хората

Маргаритов

Димитър Маргаритов

“В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те не са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората.” Това заяви пред БНТ Димитър Маргаритов – бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на Комисията за защита на потребителите. “Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени, е по-скоро прах в очите на хората”, подчерта той.

По думите му се наблюдава тревожно явление според числата, които изнася КЗП. “В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което прецедент”, счита Маргаритов. Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. И допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила, има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст