Русия може да номинира кандидат за шеф на Световната банка

Световната банка

Руската дирекция на Световната банка (The World Bank) провежда консултации с колеги от “приятелски страни”, за да вземе решение за кандидат за президент на тази финансова организация, алтернатива на американската. Това съобщава ТАСС.

Роман Маршавин, изпълнителен директор на Русия в Световната банка, коментира, че консултациите по въпроса са били “много активни”. Той отбелязва, че в разширения списък с потенциални кандидати вече има 15 имена и той продължава да расте. Според него списъкът включва както руски, така и чуждестранни известни икономисти.

“Консултациите с партньорите ще продължат през уикенда. И най-вероятно следващата седмица ще изпратим конкретни предложения в Москва”, казва той.

На 23 февруари президентът на САЩ Джо Байдън предложи назначаването на нов президент на Световната банка (The World Bank) на бившия шеф на Mastercard Corporation Аджай Банга, който в момента заема поста вицепрезидент на инвестиционната компания General Atlantic. Това съобщиха от Белия дом. Както каза Байдън, Банга има уникалната способност да ръководи Световната банка “в този критичен момент от историята”.

Вицепрезидентът на General Atlantic прекара три десетилетия в изграждане и управление на успешни глобални компании, създаване на работни места и стимулиране на инвестиции в развиващите се страни, отбеляза Байдън.

На 15 февруари стана известно, че президентът на Световната банка Дейвид Малпас обяви намерението си да напусне поста си през следващите месеци. Предсрочната оставка ще се случи около година преди официалния край на мандата на Малпас. Причината за това решение е неизвестна.

Дейвид Малпас бе назначен на поста ръководител на Световната банка през 2019 г. от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. През 2022 г. имаше призиви за отстраняването му, след като той се обърка, докато отговаряше на въпрос на конференция за причините за изменението на климата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст