Рядка творба на Джакомети продадена на търг за 2.9 млн. паунда

Английският художник Джон Кракстън купува полилей за 6000 паунда в антикварен магазин през 60-те години на миналия век. По-късно се разкрива, че той е направен през 40-те години на миналия век от известния швейцарски скулптор Алберто Джакомети и сега е продаден на търг за 2.9 милиона паунда.

Преди години швейцарският скулптор сюрреалист, чиито работи сега са изложени в различни големи музеи по света, е получил поръчката да направи полилей за лондонския офис на литературното списание Horizon. Джакомети решава да направи полилей под формата на бронзова лампа с декоративна топка, окачена на нея.

След закриването на изданието Horizon през 1950 г. полилеят се озовава в лондонски антикварен магазин. Там е закупен от английския художник Джон Кракстън в края на 60-те години. Полилеят висеше в апартамента на художника в северен Лондон до смъртта му през 2009 година.

През 2021 г. след проверка от фондация “Джакомети” в Париж беше установено, че полилеят наистина е дело на швейцарския скулптор.

Полилеят беше оценен на 1.5 милиона паунда и се продаваше на търг на Christies. Включително комисионните, общата следпродажбена цена на продукта достигна 2.9 милиона паунда.

Мишел Макмулан, ръководител на отдела за изкуство от ХХ век в Christies, посочва, че “полеелите на художника са изключително редки за намиране на търг и знаем, че има само седем такива предмета, изброени в базата данни на Джакомети, което прави това уникална възможност за придобиване на произведението.”

Алберто Джакомети (Alberto Giacometti) е швейцарски скулптур, живописец и график.

Той е роден на 10 октомври 1901 година в Стампа, днес част от Брегаляв най-големият кантон в Швейцария – Граубюнден. Брегаля е единствената италианоезична община в Швейцария с предимно протестанско население. Джакомети и роден в протестантското италианоезично семейство на художника Джовани Джакомети. Негови по-малки братя са художниците Диего и Бруно Джакомети. През 1922 година той се установява в Париж и през следващите години се утвърждава като един от водещите скулптори на сюрреализма.

Алберто Джакомети умира на 11 януари 1966 година в град Кур, столица на кантона Граубюнден. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст