Найден Тодоров: Нямам основания да накажа директора на Народния театър

Найден Тодоров министър на културата

“Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим. Проблемът е в разделението, което се получава между артистите. Тези хора започнаха да се гледат накриво и започват да не си говорят, а това е много сериозен проблем. Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива нямам. От мен се иска да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно. Неправилното не е раздялата между двамата (директора на театъра Васил Василев и режисьора Александър Морфов – бел. ред.), неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правовата държава, към която се стремим”. Това заяви пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров.

На 28 февруари стана ясно, че режисьорът Александър Морфов е уволнен дисциплинарно от Народния театър. В същия ден и Велислава Кръстева обяви, че напуска поста си на пиар на театъра. До напрежение се стигна, след като Морфов надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи “Връзки с обществеността на Ахмед Доган” и “Изчезвай” в знак на несъгласие, че на 2 октомври тя е придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган за гласуването на парламентарните избори. Част от трупата на Народния театър се застъпи за Морфов и поиска оставката на директора Васил Василев, друга част направи подписка в защита на Василев.

Министърът подчерта, че от 2014 г. културните институции имат извоювана сравнителна самостоятелност, която е описана и в закона, и в длъжностните характеристики на директорите и Министерството на културата няма право да им се меси. “Внесъл съм приет от Министерския съвет законопроект за изменение на закона, който трябва да бъде внесен в 49-ото Народно събрание. Той предвижда директорите на държавните културни институти да се отчитат ежегодно за изпълнението на своята стратегия за развитие на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до санкции. Когато има тотално отклонение от концепцията, това може да доведе и до отстраняването на директора”, посочи Тодоров.

По думите му Васил Василев не може да бъде определен като некадърен директор, защото “през последните два месеца видяхме на сцената Кулябин и Джон Малкович, това не е точно дефиниция за некадърен”. Служебният министър отбеляза, че ще работи за това да събере Василев и Морфов: “Надявам се срещата да се осъществи, защото вярвам, че въпреки събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв начин. Това е единственият път напред.”

Тодоров обяви, че лично е говорил с Василев, който е обещал пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния театър.

“Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния театър”, каза той в коментар за назначението на Велислава Кръстава, която от 1 март вече не изпълнява тази длъжност, и припомни, че през 2013 г. Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги определи като “екип от много дълго време и това няма общо с техните пристрастия”: “Не стои добре, но пак казвам, че трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма криминални деяния.”

“Опитвам се да променя единните разходни стандарти на културните институти и да постигна завишаване на субсидията им спрямо приходите им, което да даде възможност на директорите да вдигнат възнагражденията на артистите. Създадена е работна група, която работи по този въпрос. След като са готови, ще внесем предложението в Министерския съвет. Повишението на субсидията ще бъде над 50%”, съобщи ресорният министър и декларира готовност в първите дни на новия парламент да внесе този законопроект.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст