Porsche и Ferrari против забраната за двигатели с вътрешно горене

конкуренция пари ръце

Причината за решението на италианските и германските власти да блокират забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европейския съюз до 2035 г. беше позицията на производителите на Porsche и Ferrari. Това съобщава Bloomberg.

Компаниите за луксозни спортни автомобили търсят изключение за синтетичните електрически горива на фона на планираната за 2035 г. забрана на ЕС за нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Журналистите отбелязват, че в Германия и Италия компаниите Porsche и Ferrari се считат за “национални икони”, така че тяхната позиция успя да принуди правителствата на тези страни да променят решенията си по въпроса за пълната забрана на двигателите с вътрешно горене в рамките на няколко дни.

Припомняме, че на 1 март беше съобщено, че Италия ще се противопостави на забраната за продажба на автомобили с двигатели за вътрешно горене в Европа.

“Италия споделя целите на декарбонизацията, но счита за необходимо постигането на екологични цели чрез икономически устойчив и социално справедлив преход, за да се избегнат негативни последици за страната по отношение на заетостта и производителността”, се казва в изявление на министерството на околната среда на страната.

Италия ще се противопостави на забраната за производство и продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., съобщи Министерството на околната среда и енергийната сигурност на страната. Представителите на Италия ще изразят тази позиция на срещата на посланиците на ЕС в Брюксел. “Италия ще заеме позиция срещу предложението за забрана на производството и продажбата на автомобили и ванове с двигатели с вътрешно горене през 2035 година.” 

Преминаването към електрически превозни средства не трябва да бъде единственият начин за постигане на нулеви емисии, коментират от министерството. А успехът на електрическите превозни средства до голяма степен ще зависи от това колко достъпни ще станат те.

През февруари евродепутатите подкрепиха инициативата на Европейския съвет, която предполага забрана на продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, в Европейския съюз от 2025 година. Планира се до 2030 г. производителите на автомобили да намалят нивото на емисиите на новите модели леки автомобили с 55 процента и с 50 процента за леките търговски превозни средства.

До 2035 г. целта за намаляване на въглеродните емисии за новите автомобили трябва да бъде 100 процента. Така до 2035 г. европейските автомобилни производители ще трябва напълно да спрат производството на автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене (ДВГ) и да преминат към производство на електрически превозни средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст