Да се създаде регистър за изразходването на средства от медийните пакети

Избори гласуване вот избиратели

Отправили сме предложение за създаване на онлайн регистър с информация за изразходването на средства от медийните пакети, отпускани от ЦИК”. Това обясни пред БНР Диана Евтимова, експерт в Института за развитие на публичната среда.

“Ако се публикува по време на кампанията,това ще осигури по-висока степен на прозрачност. Друг вариант е да се следят заседанията на комисията и протоколите от тях. ЦИК обаче следи само по документи да съвпадат нещата и не може да осъществява фактически контрол върху изразходването на тези средства“, добави още Евтимова.

В края на миналата седмица ЦИК определи формациите, които ще могат да се възползват от т-нар. медийни пакети, предвидени в Изборния кодекс. 10 партии ще могат да ползват пълния размер от 40 хиляди лева, 2 коалиции – пакет на стойност 30 хиляди лева, 2 за 40 хиляди, 2 инициативни комитета ще могат да ползват пакет в размер на 5 хиляди лева. Държавата предоставя тези средства на т.нар. малки партии, които нямат партийни субсидии, но трябва да имат възможност за адекватна предизборна кампания.

550 хиляди са одобрените средства за тази предизборна кампания“, обясни Диана Евтимова.

“През миналата година бяха отпуснати около 715 хиляди лева. Те бяха изразходвани главно за участие в електронни медии. Телевизия “Евроком”, следвана от БНТ са най-предпочитани. Различни онлайн платформи също са предпочитани от тези получатели на медийни пакети. Тези участия обикновено са от 5 до 10 минути”, посочи експертът.

ЦИК има рефлекс да предлага някаква част от нейните задължения да бъдат прехвърлени на други институции“, допълни Евтимова. “В случая нейното предложение беше разпределението и опускането на медийни пакети да се извършва от министерствата на финансите и на правосъдието”.

Това не е нова форма на финансиране на кампанията, налична е от 2014 година”, напомни още тя. 

“Понякога партии, които са получили медийно субсидиране, имат по-малко гласове на изборите, отколкото подписите, събрани, за да се регистрират за участие”, посочи Евтимова.

“Ние предлагаме да се въведе форма на самоучастие, за да има по-ефективно изразходване на средствата. Да имат собствени средства, а не да финансират кампанията си изцяло с държавни”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст