Европа облекчава “болката” от проблема в енергетиката, а не го лекува

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Страните от Европейския съюз (ЕС) са предоставили повече от трилион долара субсидии за „потушаване“ на ръста на цените на изкопаемите горива, за да облекчат тежестта върху домакинствата и бизнеса. Това обаче е само “обезболяване” на истинския проблем, а не специфично лечение, пише Financial Times, позовавайки се на мнението на експерти.

„Ние харчим всичките си пари за краткодействащи болкоуспокояващи и не лекуваме самата болест. Властите трябва да се съсредоточат върху намаляването на търсенето на изкопаеми горива и върху прехода към възобновяеми източници“, коментира един от експертите.

Според участниците на пазара няма смисъл от толкова големи разходи, тъй като проблемът сам по себе си няма да бъде решен.

Краткосрочният ефект от отпуснатите субсидии само ще засили болката от по-нататъшно поскъпване на енергията.

В действителност обаче е необходимо да се обърне внимание на проблемите с неефективното потребление на енергия и да се намали зависимостта от изкопаемите горива. Експертите смятат, че повишаването на енергийната ефективност ще бъде една от първите и най-важни стъпки в прехода към нови източници.

Министър Хабек:  Отказът от руски газ не мина без последствия

Вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек заяви, че усилията на федералното правителство да намали зависимостта от руския газ не са останали без последствия. Думите му на пресконференция след заседанието на кабинета на министрите на Германия.

Както отбеляза Хабек, доставките на газ от Русия в началото на 2022 г. са представлявали повече от 55 на сто от доставките на Германия. Според него, запазването на енергоснабдяването на страната на фона на отказа от руското синьо гориво е „гигантско постижение“, за което „много хора са платили цената“.

Вицеканцлерът се позова и на високата инфлация в страната и дебатите в правителството, които се проведоха миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст