“Коста кафе” качва надниците на персонала на Острова

“Коста кафе” обяви плановете си да повиши заплащането на над 16 хил. служители в Обединеното кралство и стана поредната фирма, качила трудовите възнаграждения преди увеличението на минималната заплата. Кафеената верига, която е собственост на компанията “Кока-Кола”, обещава да повиши базовата надница на служителите в своите 1520 магазина във Великобритания от сегашните 10 на 10.70 брит. паунда на час от 1 април. По-опитните баристи ще получат повишение от 6.1 до 7.3 процента, без премиите, което прави средно 6.7 процента.

Съобщението на “Коста кафе” се появява няколко дни след като през миналата седмица конкурентната верига “Прет Ей Мениджър” огласи, че от началото на идния месец ще качи базовото заплащане на персонала си с 2.9% – от 10.30 на 10.60 паунда на час.

И двете компании се задействаха преди от 1 април на Острова да влезе в сила 9.7-процентното повишение на минималната надница за лица над 23-годишна възраст в национален мащаб – до 10.42 паунда на час.

“Коста кафе” увеличава базовите трудови възнаграждения за трети път в рамките на една година (първите две – през април и октомври 2022-а) – с общо над 14% – от 9.36 на 10.70 паунда за час.

Инфлацията във Великобритания е 10.1% – с 1% под максималните 11.1% годишно, отчетени през октомври 2022-а, в резултат на скока на сметките за енергия и хранителни стоки, което качи издръжката на живота.

Ръководството на “Коста кафе” ще предложи на служителите, които приключат встъпителната програма за обучение, допълнителни 20 пени на час над новата базова надница, а на най-опитните си баристи – “Бариста маестрос” – с 50 пени повече. Което означава, че три четвърти от персонала на веригата ще получава най-малко по 10.90 паунда на час от 1 април. Компания предоставя и други екстри: кешови премии, свързани с финансовите резултати на отделните магазини, плюс безплатни напитки за всяка смяна и отстъпка от менюто за персонала между 25 и 50 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст