Норвегия увеличава приходите от енергия до 140 млрд. щ.д. през 2022 г.

Газ и нефт

Норвегия е увеличила приходите си от нефт и природен газ през миналата година до близо 140 милиарда долара. Това се посочва в доклад, публикуван в понеделник от статистическата служба на кралството.

„Това е най-високата цифра в историята на статистическите наблюдения“, се казва в документа.

Според агенцията, нивото на приходите от продажба на енергийни ресурси надвишава цифрите за 2021 г. почти три пъти. Тогава паричните постъпления на скандинавската държава от нефт и природен газ бяха на стойност около 48 милиарда долара.

Отбелязва се, че са постигнати рекордни печалби заради изключително високите цени на енергията, провокирани от конфликта в Украйна.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц заяви, че Европейският съюз се е освободил от зависимостта от доставките на газ и петрол от Русия. Тя обясни. че за осем месеца Русия е намалила износа на газ за Европа с 80 процента. С общите усилия на страните и с упорит труд този недостиг беше компенсиран, коментира фон дер Лайен. Тя отбелязва, че това е постигнато благодарение на помощта на САЩ и Норвегия, които доставят втечнен и тръбопроводен газ.

Ръководителят на Европейската комисия отбеляза, че Москва се е стремяла да разруши сплотеността на Европейския съюз чрез намаляване на енергийните доставки за страните от общността, но “се случи точно обратното”.

По-рано и германският канцлер Олаф Шолц заяви в интервю за CNN, че Германия е станала независима от доставките на природен газ, петрол и въглища от Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст