Пригожин: Ако “Вагнер” се оттегли от Бахмут, фронтът рухва

бахмут руски сили военни войници

Украйна вероятно предприема ограничено изтегляне от Бахмут, пишат западни издания, като се позовават на анализатори

Основателят на руската частна наемническа група “Вагнер” Евгений Пригожин се оплака, че силите му изпитват недостиг на боеприпаси, и предупреди, че ако бъдат принудени да се оттеглят, целият руски фронт ще рухне, съобщи Ройтерс.

Във видео, публикувано през уикенда, Пригожин казва: “Ако “Вагнер” се оттегли сега от Бахмут, целият фронт ще рухне. Ситуацията няма да бъде приятна за всички формирования, които защитават руските интереси”.

Ройтерс не може да потвърди от независим източник кога и къде е записано видеото. То е публикувано в канал в Телеграм, който разпространява новини за Пригожин и се свързва с групата “Вагнер”, но не е на обичайния информационен канал на Пригожин.

В петък основателят на “Вагнер” заяви, че групировката “практически е обградила Бахмут”, където боевете се засилиха през последната седмица, а руските сили атакуват от почти всички страни.

В неделя обаче той се оплака, че повечето от боеприпасите, обещани на силите му от Москва през февруари, все още не са доставени.

“Засега ние се опитваме да установим причината: дали е просто обикновена бюрокрация или предателство”, каза Пригожин по обичайния си канал в Телеграм.

Наемническият водач редовно критикува руското военно ръководство. През миналия месец той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и други в “предателство” заради забавяне на боеприпаси за неговите сили.

В почти четириминутно видео, публикувано в канала “Оркестър Вагнер” в Телеграм в събота, Пригожин казва, че силите му са обезпокоени, че Москва иска да ги използва като изкупителни жертви, ако Русия изгуби войната. “Ако отстъпим, ще останем завинаги в историята като хората, които са направили главната крачка към загубата във войната”, казва той.

“Именно това е проблемът с глада за боеприпаси”, заявява Пригожин, който видимо се намира в бункер. Той допълва, че хората му се чудят дали са жертва на постановка за поражение от висшето военно ръководство или може би дори от някого “по-високо”.

Украйна “вероятно предприема ограничено изтегляне в Източен Бахмут”, пише “Гардиън”, като цитира американския Институт за изследване на войната, предаде БТА.

Според него по-специално може би става дума за “оттегляне с бой” на войски на Киев, но анализаторите от института допълват, че все още е твърде рано да се даде точна оценка дали става дума за цялостно изтегляне на украинските подразделения от града.

Институтът отбелязва, че провалът на Москва да спази графика си по отношение на превземането на Бахмут вероятно ще доведе до все по-голямо недоволство сред най-ревностните поддръжници на войната в Русия.

“Индипендънт” цитира публикация в социалната мрежа Телеграм на “Рибар” (на рус. “Рыбарь”), руски военни блогъри, близки до руската армия, в която също се твърди, че украинските подразделения се изтеглят от някои части на града. “Украинските въоръжени сили се изтеглят от централните и западните райони на Бахмут. Тези усилия имат за цел единствено да се спечели време и да бъдат забавени руските подразделения, колкото се може повече. Битката за Бахмут е към края си”, посочват блогърите.

“Индипендънт” отбелязва, че твърденията им не могат да бъдат проверени.

Вестникът коментира, че украинските официални представители са се зарекли да продължат да бранят “крепостта” Бахмут, където се водят едни от най-ожесточените и кръвопролитни боеве от началото на войната. Изданието допълва, че независимо от тези изявления на Киев дори западните поддръжници на Украйна смятат, че руската армия и бойците на частната военна компания “Вагнер” са взели надмощие в битката за града.

“Дейли телеграф”, който също цитира анализа на Института за изследване на войната, отбелязва, че може би украинските войски се готвят за организирано изтегляне с бой от града, докато на този фон руските войски се опитват да ги обкръжат и да превземат Бахмут.

Изданието също цитира данни от руски военни блогъри, както и от западни разузнавания, според които руските войски са напреднали в разрушения Бахмут, но украинските специални части в града контраатакуват.

Поначало анализаторите не отдават особено стратегическо значение на Бахмут, макар че превземането му ще повиши значително бойния дух на руските войски. Освен това, ако Русия успее да овладее града, това ще бъде първата победа на бойното поле на Владимир Путин от близо година, отбелязва “Дейли телеграф”.

По данни на “Вашингтон пост” в Бахмут в момента се води битка за всяка улица, както и в покрайнините на града. Изданието цитира интервю от вчера на конгресмен Джим Хаймс, водещия представител на демократите в комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ, който повтори безпокойството на правителството на президента Байдън, че Пекин може да се готви да достави боеприпаси на Москва, за да ги използва във войната. Това според конгресмена ще бъде от доста голяма помощ за Русия, но “Вашингтон пост”, от своя страна, отбелязва, че засега няма данни Китай да е предоставял военна помощ на Москва.

Вестникът допълва, че с мнението на Хаймс се е съгласил и републиканецът Майкъл Търнър, председателят на комисията по разузнаването. “Ако Китай подпомогне Русия с производствения си капацитет, тя ще се сдобие с неизчерпаем източник на оръжие, а това със сигурност ще промени динамиката на бойното поле”, заяви републиканецът. Хаймс допълни, че силите на Кремъл все още запазват значителна мощ въпреки съобщенията за недостиг на боеприпаси. “Цялата руска армия не е в състояние да превземе някакъв град, за който допреди година никой не беше чувал. Но това не означава, че тя не е опасна – тя разполага с ядрено оръжие – но се оказа не това, за което я мислехме”, заяви демократът.

“Ню Йорк таймс” помества репортаж за битката за Бахмут, основан на свидетелските разкази на свой екип, който е бил допуснат до фронтовата линия при войниците от 79-а десантно-щурмова бригада на украинската армия.

В разказа се описва, че за града се водят ожесточени и кръвопролитни окопни боеве, напомнящи ужасите на позиционната война по време на Първата световна война.

Изданието помества и оценка от февруари на американския Център за стратегически и международни изследвания, според който въпреки ожесточените боеве тази зима Русия е успяла да превземе от септември досега едва около 400 кв. мили (ок. 1000 кв. км) на целия източен фронт.

“Уолстрийт джърнъл” отбелязва, че Украйна в момента обмисля с какви възможности за действие разполага в битката за Бахмут, както и че войските на Москва срещат трудности да поддържат натиска върху украинските подразделения в града.

Вестникът допълва, че Киев разглежда по-специално варианта за изтегляне към по-добре укрепени позиции, а Русия продължава да се опитва да обкръжи града.

Русия и Иран изпитват колебания за сътрудничеството си, след като Западът ги предупреди за последствията, пише “Файненшъл таймс”.

Изданието отбелязва по-специално, като се позовава на оценки на западни официални представители, че Москва е започнала да размисля по отношение на това дали да закупи от Техеран балистични ракети поради опасения, че ако го направи, Западът може в отговор да предостави на Киев ракети с голям обсег, способни да поразяват цели дълбоко навътре в контролираните от Русия територии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст