Четири пъти се е увеличил стокообменът ни с Алжир

Пари

Стокообменът ни с Алжир през десетте месеца на 2022-ра отбелязва ръст от над 400 процента спрямо същия период на 2021 година. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Алжирската демократична и народна република в България – г-жа Байа Бенсмаил. Сред продуктите с най-голям скок са пшеница и ръж, чийто износ се увеличава 32 пъти. Двоен ръст се наблюдава при вноса на амоняк, посочват от икономическото министерство.

Стокообменът ни с тази арабска страна се характеризира с непостоянно равнище. През последните години износът ни минава през посредници и трети държави, което ни кара да отчитаме, че реалният износ е по-висок от отчетения. Но търговското салдо е положително за България.

По време на разговорите са обсъдени конкретни инициативи за допълнително разширяване на икономическото сътрудничество и засилване на търговските връзки. Интерес има към хранителни стоки, напитки, фармацевтични продукти, медицинска апаратура, облекла, машиностроителна продукция, електроника и електротехника и други.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предпритяия и Посолството на Алжир в България също ще полагат общи усилия в насърчаването на бизнес контакта между двете страни. За това се разбраха по време на среща изпълнителният директор на агенцията Бойко Таков и посленик г-жа Бая Бенсмаил, посланик на Алжир в България, и г-н Брахим Ленмар, съветник по външните работи.

Сред основните възможности, които бяха очертани относно реализирането на българския бизнес на пазарите в Алжир и Северна Африка, е 54-тото издание на Международния панаир на град Алжир – най-мащабното търговско изложение в страната.

Форумът се организира под патронажа на президента на Алжир, като в продължение на пет десетилетия панаирът е най-важното икономическо събитие в страната и едно от най-важните в Африка. Събитието дава възможност за установяване на контакти и партньорства в светлината на новия закон за инвестициите в страната.

Освен събитието, което ще се проведе между 19 и 24 юни 2023 г., бяха пасочени още секторите с най-голям потенциал за сътрудничество, както и възможностите за съвместна работа на агенцията и алжирските бизнес организации и публични структури, насърчаващи малкия и среден бизнес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст