ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Георги Ангелов: КЗК трябва да се събуди

Георги Ангелов

“Цените в България се вдигат бързо нагоре и протяжно, когато трябва да вървят надолу. Този “ефект” е свързан с недостатъчно конкурентния пазар и щедрото раздаване на пари на калпак за компенсации. Това изкривява начина, по който работи системата. Защо компенсираме инфлацията на тези, които я създават? Тази подкрепа трябваше да се дава при условие и с приемане на конкретни ангажименти”.

Това коментира пред БНР Георги Ангелов, старши икономист на “Отворено общество”. И допълни, че се мислят скъпи мерки, които са неработещи.

“Когато поскъпнаха зърното и токът, имаше основание да поскъпне и хлябът. Но тези фактори днес ги няма. Няма и ДДС върху хляба. Затова би трябвало той да поевтинее. Ето това е един пример. Мерките трябва да са насочени към тези, които страдат, а не да бъдат индиректни през различни посредници и да не стигат до тези, които би трябвало да подпомогнат”, каза още той.

Ангелов посочи, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се събуди, защото това е легитимният орган, който има правомощията да разследва и да наказва с глоби.

“Това би трябвало да бъде задача номер 1 за парламента – да се изберат читави хора, които да задвижат този орган”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст