Гутериш пътува за Киев за подновяване на зърнената сделка

гутериш

Досега благодарение на зърнената сделка Украйна е изнесла над 23 милиона тона зърно, според данните на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е на път за Киев с цел подновяване на договорената с посредничеството на ООН военновременна сделка за износ на украинско зърно през Черно море между Русия и Украйна, предаде ДПА.

Черноморската зърнена инициатива, договорена за първи път след трудни преговори през юли и после удължена през ноември миналата година, изтича на 19 март тази година, в случай че не бъде постигнато друго споразумение.

Чрез сделката се освобождават милиони тонове зърно и други хранителни продукти, които иначе биха останали блокирани в Украйна поради руската инвазия и обсада. Сделката позволява доставките да се извършват през три черноморски пристанища, като Турция играе координираща роля.

Преди войната Украйна и Русия имаха дял от почти една четвърт в световния износ на зърно. Тази схема се счита за жизненоважна с цел предотвратяване на хуманитарни кризи в развиващите се страни и за поддържане нивото на световните цени на храните.

Това ще бъде третото посещение на генералния секретар на ООН в столицата на Украйна след началото на войната. Очаква се утре Антониу Гутериш да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, както и с други официални представители, за разговори по въпроса за удължаването на споразумението.

“Генералният секретар току-що пристигна в Полша на път за Украйна”, съобщи говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.

Дюжарик каза, че Гутериш ще обсъди продължаването на сделката “във всички нейни аспекти и други важни въпроси”.

Досега благодарение на зърнената сделка Украйна е изнесла над 23 милиона тона зърно, предимно царевица и пшеница, според данните на ООН. Най-големите първостепенни получатели на доставките са били Китай, Испания, Турция, Италия и Нидерландия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст