ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ще създаде газов картел до април

марош шефчович

Европейският съюз планира да започне търг за природен газ следващия месец в опит да намали цените на енергията. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович в интервю за Bloomberg.

След обявяването на търга до юни се очаква Евросъюзът да подпише първите договори с доставчици от САЩ, Африка и Близкия изток.

„Надявам се, че ще създадем нова система, която ще увеличи конкуренцията, ще привлече нови доставчици и ще намали цените на енергията“, обяснява Шефчович. По думите му повече от 50 доставчици от цял ​​свят проявяват интерес към енергийно сътрудничество с Европа.

По предварителни оценки общото търсене на 27-те страни членки на Европейския съюз ще възлиза на 24 милиарда кубически метра през следващите три години. Шефчович отбелязва, че най-голям интерес към съвместни покупки на газ от европейски индустриални потребители се наблюдава в индустрии като производството на стомана, алуминий, керамика, стъкло и автомобили.

„Става все по-спешно да се справим с цените. Не можем да укрепим икономиката си с такива огромни ценови разлики със САЩ и Китай“, подчертава Шевчович.

Преди това Европейската комисия предложи план от мерки за ограничаване на цените на природния газ, който включва механизъм за “динамичен таван” в случай на големи скокове в цените на газовата борса в Амстердам, но временно – не повече от три месеца.

Предлага се и прилагане на формулата за колективно закупуване на природен газ, тествана върху коронавирусни ваксини, която ще задоволи поне 15 процента от общото европейско търсене на този вид гориво.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст