Зърнопроизводителите искат среща с Донев иначе заплашват със стачка

Президентство служебно правителство Румен Радев Гълъб Донев

Зърнопроизводителите са притеснени от вноса на украинско зърно. Радостина Жекова, представител на зърнопроизводителите в Добруджа коментира пред БНТ, че 13 милиона тона зърно годишно произвежда България и то залежава в складовете.

“Вносът от Украйна е на ниска себестойност. Няма регламент у нас кой внася украинското зърно и къде се съхранява”, твърди тя. “От МЗХ са обещали такъв регламент и да стане ясно кой внася зърно от Украйна , къде го обработва и пласира. У нас в момента има с 1,2 милиона тона повече стока. 13 милиона тона годишно ние произвеждаме, а консумираме до 3 милиона тона на година. Секторът се опасява от фалит”, пояснява още Жекова .

В България е внесено украинско брашно, а какво е качеството му – не е ясно.

Станимир Станчев, производител от Русе смята, че проблемът ще се задълбочава. Според него голяма част от зърното остава у нас. “Не се знае какви храни консумираме. Ние сме в стачна готовност и чакаме среща с министър-председателя”, каза Станчев. След тази среща те ще решат как ще действат.

“Всичко се вдига, само нашата цена намалява, оставени сме на произвола на съдбата”, недоволен е той.

Марияна Кукушева от браншовия съюз на хлебарите и сладкарите каза, че няма внос у нас на украинско брашно, нито внос на украинско зърно за брашно. То се използвало за фураж, тъй като не отговаряло на фитосанитарните изисквания. Проблемът може да се реши според нея в диалог с изпълнителната власт.

“Българският хляб се прави от българска пшеница”, категорична бе Кукушева. В момента нямало търсене на пшеница. Хлябът подлежи на ежедневен контрол, по думите й. По време на войната украинското зърно е загубило част от своите качества. Хлябът е единствената стока, която е запазила цената си 8 месеца. Заради нулевото ДДС няма скок в цената. Това обаче не означава замразяване на цената. Ако има ръст в цената на насъщния, то ще е заради ръст на заплатите в сектора

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст