ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ирина Винер е отстранена от международни състезания за две години

Ирина Винер е отстранена от международни състезания за две години

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика с наказание от дисциплинарната комисия към ФИГ

Дисциплинарната комисия на Фондацията по етика (GEF), независим дисциплинарен орган към Международната федерация по гимнастика (ФИГ), отстрани ръководителя на Всеруската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на руския национален отбор за две години.

Винер няма право да участва в състезания или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международни състезания, включително като треньор, ръководител на делегация или друга официална роля на което и да е събитие на ФИГ за период от две години, се казва в изявлението.

Отстраняването на Винер е свързано с нейни публични изявления след Олимпиадата през 2020 г. в Токио, които бяха счетени за обидни и нарушаващи правилата на Международната федерация по гимнастика.

В Токио 2020 година беше нарушена двадесетгодишната хегемония на руските гимнастички в индивидуалния многобой и при ансамблите. Сочените за фаворити Дина Аверина  и руският ансамбъл останаха на второ място на олимпийския турнир.

Линой Ашрам от Израел триумфира с титлата в индивидуалната надпревара,  а българките спечелиха олимпийските златни медали при ансамблите. Това отприщи вълна от недоволство и критика срещу съдийството от страна на Винер, нейни бивши възпитанички, публични лица и политици в Русия.

Българският ансамбъл със златните медали в Токио

Друга причина за отстраняването е недопускането на рускинята  Наталия Кузмина до изборите в Техническия комитет към ФИГ през 2021 г. Кузмина беше президент на Техническия комитет и пряко отговаряше за съдийството на олимпийския турнир.

Винер я обвини, че е работила против интересите на страната си, вследствие на което оттегли кандидатурата й за втори мандат в Техническия комитет на ФИГ. Последва жалба от страна на Кузмина до независимата етична комисия.

GEF припомня, че Винер е получила предупреждение през 2008 година за публични изявления, нарушаващи етичните правила на ФИГ, във връзка с  резултатите от световния шампионат през 2007 година, когато украинката Анна Бессонова спечели абсолютната титла.

Двугодишната дисквалификация на Винер ще започне след премахване на санкциите съм руските гимнастички, свързани с войната в Украйна.

Решението на етичната фондация идва само два дни, след като ФИГ излезе с изявление, че се удължават мерките, въведени миналата година, според които руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на ФИГ до следващо нареждане, заради продължаващата руска инвазия в Украйна.

Не закъсняха реакциите от страна на руската спортна общественост.  Треньорката по фигурно пързаляне Татяна Тарасова заяви: “Това е извън границите на разума. Те дори не знаят какво да правят с нас, как да победят руснаците. Това са истински санкции!“

Спортният адвокат Анна Анцелиович обясни пред РИА Новости: “Винер има право да обжалва решението пред Апелативната комисия и след това ще бъде възможно да се обърне към Спортния арбитражен съд (CAS). Полето на дейност за оспорване на това решение е доста широко. Трябва да се разбере, че всякакви случаи на нарушаване на етиката са доста субективни. Така Винер има възможност да постигне отмяна на различни нива”, каза адвокатката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст