Китайски компании предпочитат Цюрих пред Ню Йорк и Лондон за борсова регистрация

Китайски компании се стичат в Швейцария, за да набират капитали, след като геополитическото напрежение с Вашингтон и по-строгите стандарти за одит във Великобритания са охладили интереса им към регистрация на по-големите американски и британските фондови тържища. Девет китайски фирми са емитирали акции в Цюрих през миналата година и са привлекли 3.2 млрд. щ. долара, по данни на оператора на швейцарската борса SIX. Тази сума надхвърля далеч набраните през същия период в Ню Йорк 470 млн. долара, според статистиката на “Деалоджик”.

Пренасочването към Швейцария е в отговор на трупащото се от месеци напрежение между Пекин и Вашингтон за стандартите на китайските дружества на щатските пазари. Съединените щати държат на по-голям достъп до финансовите одити на китайските фирми с мотив, че искат да защитят държавните си тайни. Цюрих пък се възползва от опасенията на американците, защото има по-ниски изисквания към прозрачността на фирмените одити.

Десетки други китайски компании вече проучват възможността да използват създадените през миналата година връзки на основния фондов пазар в Цюрих с борсите в Шанхай и Шънджън, твърдят банкери и борсови мениджъри. Схемата за “борсова свързаност” (Stock Connect), моделирана по подобие на тази с Лондон, позволява на дружествата, които имат регистрация на едната, да набират капитал на другата. Извън китайските, само пет други фирми са продали акции на швейцарското тържище през 2022-а. Което вдъхва безпокойство, че Швейцария рискува да се превърне в китайски пазар, особено ако всички китайски компании, обявили планове за борсова регистрация, ги осъществят на практика. При такъв сценарий набраният капитал ще е по-голям от обемите на първоначалните борсови емисии на всички европейски тържища през миналата година. И успоредно с високата активност ще дойде и големият риск, ако преобладаваща част от ценните книжа са от една юрисдикция.

От началото на 2023-а единствената борсова регистрация в Швейцария е била китайска – на производителя на съоръжения за литиеви батерии Zhejiang HangKe Technology Incorporated, привлякъл 172 млн. долара.

Вместо да кандидатстват за цялостна регистрация, компаниите, използващи Stock Connect, емитират глобални депозитарни разписки, които представляват акции в задгранични фирми, докато емитентът държи основните фирмени книжа на националния си пазар.

Един от мениджърите на SIX – Валерия Чекарели – посочва, че скокът на китайските борсови регистрации “потвърждава привлекателността на SIX и на швейцарския финансов център като международно средище за компаниите да набират капитал”. Задграничните регистрации пък улесняват китайските дружества да заобикалят по-лесно националния капиталов контрол. Те привличат средства, за да финансират задграничното си разрастване и да станат по-видими в Европа. А Швейцария помага на корпоративен Китай да “начеше крастата си” за задгранично борсово присъствие.

Някои китайски фирми се насочват и към Великобритания, използвайки съществуващата от 2019-а програма Stock Connect на Лондонската фондова борса, чрез която пет емитенти са привлекли около 6.5 млрд. щ. долара през миналата година. От началото на тази пък две компании са обявили плановете си за регистрация на Острова – химическата Yongtai и промишлената група Lingyu iTech. Борсови мениджъри обаче коментират, че решението на британския одитен регулатор (Financial Reporting Council) не смята китайските стандарти за одит за еквивалентни на международните, което отклонява повече фирми към Швейцария, приемаща китайските сметки за депозитарни разписки.

Заключението на Чекарели е, че “фактът, че швейцарските оторизирани органи третират китайските компании по същия начин като всички други чуждестранни дружества”, води до избора те да изберат страната й. И добавя, че борсата в Цюрих има информация за още 20 фирми от азиатския колос, които планират борсова регистрация в Европа чрез глобални депозитарни разписки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст