ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна разследва разстрела на неин пленник от руските сили

разстрел украинец украински пленник

Във видеокадри мъж в украинска униформа вика “Слава на Украйна”, след което е покосен от няколко изстрела

Украинският главен прокурор каза вчера, че е започнало разследване на, по думите му, “бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице”, запечатано на видео и разпространено в социалните мрежи, и обвини Русия в нарушаване на законите на войната, предаде Ройтерс.

Украинците бяха потресени вчера от видеозапис,  за който се твърди, че показва как руски войници са разстреляли украински военнопленник.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел “израз на низост и подлост”. 

Убийството на затворници е нарушение на Женевските конвенции, подчерта той. Любинец е изпратил видеото на свои колеги в чужбина като доказателство за “поредното военно престъпление от страна на Русия”. 

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник,  посочва ДПА.

Записът беше публикуван от различни медии, като например интернет портала “Украинска правда”. В него мъж в украинска униформа, стоящ в гориста местност, вика “Слава на Украйна”, след което пада покосен от няколко изстрела. Глас зад кадър казва на руски: “Умри, куче!”.

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата. Украинските власти нямат представа къде и кога е направен записът, посочва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст