ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцарските оръжейни компании намират утеха в Катар

Износът на произведени в Швейцария оръжия и муниции е скочил с почти една трета през миналата година, въпреки оплакванията на местните оръжейни компании, че неутралитетът на страната им ги поставя под зоркото око на обществеността и застрашава съществуването им. Берн съобщи официално на 7 март, че швейцарско въоръжение за 955 млн. франка е било експортирано през 2022-а – с 29% повече отколкото през 2021-а. Доставките за Европа са имали около 50% дял от общото изнесено количество срещу грубо две трети през 2021-а, а повечето пратки са отишли в Близкия изток. Списъкът на получателите оглавява Катар, който е получил системи за въздушна отбрана и други оръжия за общо 213 млн. франка. Следват Дания, Германия, Саудитска Арабия и Съединените щати, които са купили бронирани автомобили и различни видове муниции.

Руската инвазия в Украйна поставя швейцарските производители в лъчите на прожекторите, защото неутралитетът на страната означава, че правителството забранява продажбите на оръжия на държави във война. Ако член на НАТО стане част военните действия в Украйна, швейцарските оръжейни компании трябва да спрат доставките за всички страни, членуващи във военния блок незабавно, твърдят политически експерти. Въз основа на принципа за неутралитет Берн трябва да забрани и реекспорта на своето въоръжение, което не позволява на европейските й партньори като Германия и Дания да продават произведени в Швейцария оръжия на Киев.

Напоследък набира популярност инициативата за смекчаване на законовите рестрикции, но предвид сложната система основани на консенсуса норми изходът е неясен. За да заобиколи ограниченията, германският оръжеен концерн “Райнметал” премести през февруари производството на противовъздушни снаряди от Швейцария в Германия – акт, който обмислят и някои швейцарски производители. Мотивите им: “или произвеждащ в чужбина, или фалираш в средносрочен план”, посочва говорител на бранша.

Въпреки полярните мнения по въпроса, износът на оръжия има незначителна роля за швейцарската икономика със своите едва 0.25% дял от общия миналогодишен експорт на стоки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст