Шишков: Състоянието на пътищата е такова заради контрола

Министерски съвет Иван Шишков

Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор е в начина на възлагане и контрол на строителството на пътищата. Това каза пред БНР служебният регионален министър Иван Шишков. Той посочи, че не си е правил анализ “коя фирма къде как е строила, но резултатите са едни и същи” навсякъде. “Във всеки от казусите прозира изключителна безотговорност в управлението на държавата в периода 2019- 2021 г.”, смята той. Според Шишков трябва да има по-голям контрол, “за да знае някой, че когато реши да си затвори очите, винаги може да носи отговорност”.

Регионалният министър отново акцентира върху “огромното количество незаконни ремонти по пътищата у нас”. За 31 от проверяваните пътища е имало “готови за одобрение проекти, за да бъдат направени както трябва по закон, но това не се е случило”, съобщи той.

Запитан трябва ли да има нормативни промени, за да не се стига до спечелване на обществена поръчка на най-ниска цена, което е масова практика, служебният министър отговори, че законодателството и в момента дава възможността на възложителя да прави обществени поръчки с критерии, които включват не само най-ниската цена. “Темата с инхауса доведе до един капан, в който попадна не само държавата, попаднаха и самите строители. Те в един момент започват да негодуват и да не искат да строят на старите цени, обаче са взели аванси”, добави той.

Проверките и на Северната скоростна тангента, и на магистрала “Тракия” бяха породени от лошото им състояние, уточни ресорният министър. “Когато за седма осма година от пускането в експлоатация на магистралите те са в такова лошо състояние и очевидно се нуждаят от основен ремонт, а не от текущ, е редно да се правят такива проверки”, подчерта той. “Състоянието на нашите пътища е такова не защото не се подържат, а защото сме ги строили и ремонтирали по този начин в годините назад”, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст